Ačkoliv se nejedná o pravý čaj, svým povzbuzujícím účinkem se vyrovná kávě a přitom vám nepodráždí žaludek. Poznejte tajemství zdraví a vitality jihoamerických indiánů.
Maté neboli Yerba Maté, to je nápoj ze sušených lístků Cesmíny paraguayské, stromu rostoucího ve státech Jižní Ameriky. Protože listy nepocházejí z čajovníku, nápoj nepatří mezi pravé čaje.
V Argentině, Brazílii, Chille, Uruguaji nebo Paraguaji se maté pije doma, na ulici, zkrátka všude. Pro své výrazně léčivé účinky bývá označován jako nápoj Bohů.
Archeologické nálezy dokazují, že pití čaje maté a jeho využívání v léčitelství sahá až do dob před naším letopočtem. Že dodává žvýkání lístků energii věděli už indiáni z paraguayského kmene Guarani. Po příchodu mořeplavců ze Španělska a Portugalska se ale tajemství o léčivých účincích čaje rozkřiklo po Evropě a brzy se obliba maté rozšířila po celém světě.
Pravý Jihoameričan u sebe neustále nosí balíček sušených lístků cesmíny paraguayské, kalabassu - nádobku na čaj, a bombillu - slámku se sítkem. Tradiční kalabassa se vyrábí z vydlabané tykve. Chcete-li si dopřát skutečný zážitek s čajem maté, nechte si jej připravit v čajovně právě do kalabassy. Pokud si koupíte maté v sypané formě, do hrnku dejte jednu kávovou lžičku, zalijte ji trochou vlažné vody a teprve po několika minutách lístky zalijte horkou, ne však vřelou vodou. Louhujte tři minuty. Čaj maté je velmi silný, po dopití jej můžete znovu zalít vodou. Více než pět šálků denně se ale nedoporučuje. Dnes existuje i maté naporcované do čajových sáčků.
Listy maté se prodávají ve dvou variantách - čisté a pražené. Čistá forma má natrpklou chuť, pražené listy zase nádech kouře. Pravý nápoj maté se nedochucuje, pokud si ale na zvláštní chuť budete těžko zvykat, zkuste ji doladit medem nebo citronem.
Maté obsahuje neuvěřitelné množství podpůrných látek. Z vitamínů je to A, B1, B2, B3, B5, C, E, betakaroten, z řad minerálů mangan, hořčík, vápník, železo, fosfor, selen, hliník, draslík, křemík. Dále obsahuje různé kyseliny, alkaloidy, saponiny, flavonoidy, stopové prvky, asi 20 druhů aminokyselin a kofein, který v kombinaci s výše zmíněnými látkami povzbuzuje organismus ještě výrazněji než při pití kávy nebo černého čaje. Obsahuje také velké množství mateinu, což je látka podobná kofeinu, ale narozdíl od něj není návyková.
Není divu, že pití čaje maté má výrazně stimulační, léčivé a omlazují účinky. Maté očišťuje tělo od toxických látek, vyrovnává hladinu cukru v krvi a dodává energii, takže únava nemá šanci. Pozitivně působí na paměť, podporuje trávení, reguluje funkci ledvin. Vysoký obsah vitamínů a minerálů z něj dělá silného bojovníka za imunitu, látka teophyllin navíc pomáhá také astmatikům a alergikům. Zbrojí dokonce i proti škodlivým účinkům volných radikálů, upravuje spánkovou poruchu a pomáhá tělu lépe zvládat nadměrná horka či zimu.
Nápoj maté původně obyvatelé Jižní Ameriky pili také proto, aby potlačili v dobách největší chudoby hlad. Dnes se tyto účinky spolu se schopností odbourávat tuky využívají při výrobě mnoha přípravků na hubnutí. Dlouhodobé pití Yerby Maté se tedy projeví nejen na vaší vitalitě, ale i tělesné hmotnosti.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena