Mangustan - ovoce Buddhy

Mangustan - ovoce Buddhy

Název možná evokuje druh opice nebo obyvatele podmořských hlubin, jedná se však o ovoce, které je zatím drtivé většině z nás neznámé.

15109×

Poté, co se do velkých obchodů začalo dodávat avokádo, mango, později lichi nebo pomelo, určitě se brzy dočkáme i tohoto ovoce. Než jej ochutnáme, určitě neuškodí, když si ho krátce představíme.

Domovina mangustanu

Rostlina Garcinia mangostana pochází z jihovýchodní Asie. Je zde nazývána Buddhovým ovocem, pravděpodobně pro obsah zázračných živin, o nichž se ještě zmíníme. Plody mangustanu rostou na stále zelených až 25 metrů vysokých stromech. K dosažení bohaté sklizně je však třeba počkat 10 až 15 let. Pěstuje se jak na velkých plantážích, tak i v soukromých sadech, tak jako třeba v našich zahradách jabloně. V poslední době se pěstování mangustanu rozšířilo i na Portoriko či Havaj a do některých afrických států. Potřebuje teplé klima, teplota nižší než 4 stupně Celsia by pro strom byla vražedná.

Vzhled a chuť mangustanu

Mangustan je drobné ovoce o váze asi 30-ti gramů, z čehož dvě třetiny váhy tvoří slupka. Zralý plod má temně rudofialovou silnou slupku, která se zráním změkne, po sklizni se však postupně vysušuje a tvrdne. Uvnitř se skrývají stroužky bílé dužniny, v každém obvykle bývá jedno nahořklé semínko. Chuť dužniny je svěží a přirovnává se k nektarinkám obohaceným o chuť jahod a ananasu nebo ke sladkým grepům. Vůně mangustanu se prý podobá malinám.

Mangustan a obsažené živiny

Mangustan bychom mohli nazvat "superovocem". Vynikající je totiž jak jeho chuť, tak příznivý obsah živin a látek, které nám mohou pomoci předcházet některým chorobám. Slupka navíc obsahuje třísloviny a xanton, což je silný antioxidant. Mangustan obsahuje významný podíl draslíku, dále vápník, hořčík a fosfor. Některé studie uvádí, že by mohl být účinný i v prevenci rakoviny prsu a rakoviny tlustého střeva. Do některých léčebných přípravků se přidává zanedbatelné množství mangustanového extraktu, který samozřejmě nemůže nahradit čerstvé ovoce.

Použití mangustanu

Na začátku bychom se měli zmínit o použití v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Přidává se do parfémů. Zejména v Číně jsou oblíbené přírodní tablety a masti z mangustanu. Pilulky působí proti horečce, průjmům a léčí se s nimi například úplavice. Masti zase dokonale fungují proti ekzémům. V Číně se využívá i kůra z mangustanových plodů, a to k činění kůží. Z mangustanového dřeva se zase vyrábí rukojeti k různým náčiním a nábytek.
V potravinářském průmyslu slouží mangustan buď k přímé konzumaci jako nekalorický dezert, nebo se z něj vyrábí kompoty, džemy a džusy. Do džusů se pro barvu přidává i kůra. Mangustanový džus zázračně působí proti únavě, což je prý odzkoušeno na samotných česačích tohoto ovoce.

Znáte mangustan? Už jste jej někdy ochutnali?

Foto: Profimedia

user-icon

autor Sarkak

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz