V roce 1578 se v Čechách konala významná společensko-politická událost. Ženil se totiž pan Vilém z Rožmberka.
Bral si za manželku Annu Marii Bádenskou. Každý, kdo tehdy v zemi něco znamenal, se velmi rád zúčastnil právě tohoto svatebním hodokvasu, jehož proslulost se přenesla staletími až do dnešních dnů.
Pán z Růže, který již tehdy dosáhl mužného věku 43 jar, bral si mladičkou nevěstu - teprve šestnáctiletou dívenku. A právě pro ni vystrojil budoucí manžel hostinu, která trvala několik dnů. Hostina začala 26. ledna roku 1578 a skončila až 1. února. Doba, po kterou svatba trvala, byla obdivuhodná, tak dlouhá. Ještě po letech se známý historik Bohuslav Balbín zděsil, když v rožmberských účtech nalezl, co všechno se tehdy snědlo a vypilo. Jaké množství různého masa a ryb i ve dnech, kdy v té době zapovězeno bylo.
Touto hostinou Vilém z Rožmberka skutečně dokázal, že si může dovolit téměř vše. Ve zmíněných účtech byly nalezeny neuvěřitelné údaje.
Kvůli svatebnímu veselí bylo tehdy uloveno 40 jelenů, 50 srnčího a 20 kusů černé zvěře. Část masa byla přitom naložena v 50-ti nádobách s lákem. Úctyhodného čísla dosáhl počet zastřelených zajíců, kterých bylo 2 130, bažantů 250, dropů převelikých 4 kusy, dále 30 tetřevů, 2 050 koroptví a dohromady 20 668 kvíčal, hrdliček a holubů. Z větších zvířat bylo zaříznuto 150 krmených volů, tedy o 3 více než posílal sv.Václav do Němec. A ještě k tomu jich bylo 40 vyuzeno. Podstatně méně zahynulo krav, pouze 10 kusů. Telat ročních pak řezníci přichystali 20, ale šestinedělních obětovali neuvěřitelných 526 kusů. Pod sekyrou kleslo 450 krmených vepřů a 504 selat, z nich bylo připraveno 1 526 jitrnic, 456 jelit a 326 špalků uzeného. K tomu ještě je nutno připočíst 450 beranů a 359 jehňat. To však ještě není všechno. Drůbež byla zastoupena 350 kusy pávů, 450 krůtami, 2 656 kusy kapounů a slepic a 5 135 pěkně vykrmenými husami. Pro dny postní bylo nachytáno 18 120 kaprů, 10 209 štik, 6 380 pstruhů, 150 velkých sumců a 350 menších, 350 úhořů, 200 lipanů a dalších 3 400 kusů různých jiných ryb z rožmberských rybníků. Jihočeské říčky a potoky vydaly pro nás již neuvěřitelných 5 200 zdravých raků a 675 čerstvých pstruhů přímo k hostině. Navíc byly některé ryby ještě vyuzeny - štiky, candáti, pstruzi. Vedlo toho bylo přivezeno i 2 309 uzených mořských a 350 tresek. Navíc byly přivezeny ještě čtyři vrchovaté bečky plné kaviáru. Zdá se ale, že ryb bylo mnohem více, než je uváděno v účtech. K přípravě všech pokrmů se spotřebovaly tři desítky tisíc vajec, spousta másla, sádla, medu. Něco málo sýru a loje.
Při tak velkém množství jídla se muselo také něco vypít. Pan Vilém z Rožmberka nechal přivézt uherské, rakouské i rýnské víno - vypilo se 110 sudů. Formané dovezli víno krétské, kyperské a španělské. Protože se vše událo v Čechách, bylo samozřejmostí také pivo (pšeničné a ovesné). Vynikajícím doplňkem všech těchto dobrot k jídlu i k pití byl zcela obyčejný chléb.
Pro představu té velkolepé slavnosti a pro dny, kdy není maso jíst povoleno, vařil se tento pokrm. Sýr, nastrouhaný a smíchaný s bílou moukou a vejci, se dobře umíchal v těsto, ze kterého se udělaly šišky. Házely se do vroucí vody. Při varu se přidával pepř a špetka šafránu.
Foto: ProfimediaAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena