Krkonošský hubník krok za krokem

Krkonošský hubník krok za krokem

S koncem léta přichází i houbová sezóna. Recept na krkonošský hubník (také houbovec) potěší každého milovníka hub. Tento je bezmasý, ale lze vylepšit na kostičky nakrájenou slaninou či uzeným masem.

19641×

Recept na krkonošský hubník neboli houbovec

1) Příprava surovin. 

Na jeden menší plech krkonošského hubníku budeme potřebovat cca 300 g čerstvých hub, 5 housek, 1 červenou cibuli, 2 stroužky česneku, pár snítek hladkolisté petržele, 50 g krupice, 1 lžíci másla, 300 ml mléka, 3 vejce a sůl.

Připravíme si také máslo a hrubou mouku na vysypání formy.


2) Cibuli oloupeme a nasekáme najemno, houby očistíme a nakrájíme na kousky.


3) Na lžíci másla zprudka osmahneme cibulku a přidáme k ní kousky hub.


4) Housky nakrájíme nebo natrháme na kousky a vajíčka rozšleháme.


5) Petrželku a oloupaný česnek nasekáme najemno a připravíme si krupici.


6) Kousky housek ve větší misce smícháme s petrželkou, česnekem a krupicí, zalijeme rozšlehanými vajíčky a mlékem, přidáme sůl a opatrně promícháme.


7) Do vzniklé směsi přimícháme i osmahnutou cibulku a houbami a znovu dobře promícháme.


8) Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Houbovou  směs rovnoměrně rozprostřeme na plech a pečeme na 160 °C přibližně 30 minut, dokud nebude mít hubník krásnou zlatavou barvu.

Upečený krkonošský hubník nakrájíme a podáváme, chutná teplý i studený.




Krkonošský hubník a finanční náročnost

Houby nejlépe nasbíráme v lese, můžeme je ale také koupit, 300 g čerstvých hub (hřibů pravých) nás vyjde cca na 100 Kč, housky vyjdou na 10 Kč, ostatní ingredience cca na 45 Kč. Pokud tedy houby sami nasbíráme, krkonošský houbovec nás vyjde na 55 Kč. Pokud budeme používat houby kupované, musíme počítat s vyšší cenou, což je cca 155 Kč.


Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz