Rady při stolování
Ryby
Podává se k nim rybí příbor nebo dvě vidličky, kdy jedna slouží jako tupý a široký nůž. Vykoštění neporcované ryby provedeme tak, že si ji na talíři narovnáme a uděláme si okolo ní místo. Nařízneme ji na hřbetu od hlavy k ocasní ploutvi. Poté zasuneme nůž za hlavu ryby pod maso. Když ucítíme páteř, jednoduchým řezem odřízneme maso nad páteřní kostí. Pak uchopíme páteřní kost u ocasu vidličkou a pomalým pohybem páteř vyjmeme.
Ústřice
Podávají se na míse s ledem, odkud si je přendáme rukou na talířek, pokapeme citronem a pomocí vidličky je oddělíme od mušle. Vyjíme je vidličkou nebo jednoduše vysrkneme.
Langusty a humři
Podávají se podélně rozpůlení, přičemž maso vybíráme pravou rukou vidličkou. Levá ruka přidržuje langustu buď přímo, nebo druhou vidličkou.
Fondue
Sýrová směs se rozpustí v nádobě nad kahanem a speciálními dlouhými vidličkami se do ní ponořují kousky chleba, pečiva nebo masa.
Olivy
Vybíráme je lžičkou nebo nabodáváme na párátko. Pecky diskrétně vyplivujeme a odkládáme na svůj talířek.
Drůbež
Příbor používáme do té doby, dokud je to technicky možné a když se okrajování kostí začne podobat laboratornímu pitvání, jíme dál rukama.
Různá setkání
Recepce
Pořádají je představitelé státních orgánů, podniků a různých institucí nebo i soukromé osoby. Je to obecný název pro přijetí hostů, kdy hostitel každého přivítá buď už při vstupu do místnosti, nebo všechny společně přivítá přípitkem a krátkým projevem.
Bankety
Jsou nejvíce slavnostní formy setkání. Začíná se nejdřív ve 21 hodin. Pořadí jídel a nápojů je pevně dáno, obsluhují číšníci. K banketu patří krásné damaškové ubrusy, stříbrné příbory a jiná další výzdoba. Je také pevně daný zasedací pořádek, kdy v čele sedí nejváženější host a hostitel naproti.
Večeře(dinner)
Jde o přátelské setkání lidí, kteří spolu chtějí strávit příjemný večer. Jde o nižší společenské provedení banketu. Začíná se kolem 19. až 20. hodiny, hostů je o něco méně a jsou společensky oblečení.
Rauty
Jsou velice vhodnou formou pro maxi recepce i pro přátelská setkání na různých akcích. Účastníci si poslouží pokrmy a nápoji na bufetových stolech, mají k dispozici příbory a talíře a nápoje jsou na příručním stole.
Koktejly
Od rautu se liší tím, že se ve stoje konzumují jen drobné pochutiny, které nám nabízí personál. Spotřeba jídla a pití je malá, důležitější je společenská konverzace. Probíhá zpravidla mezi 18. až 20. hodinou, v době zvané happy hour - šťastná hodina. Oblečení nebývá nějak zvlášť společenské.
Číše vína
Je velice podobná koktejlu, ale pořádá se v jakoukoliv denní hodinu. Podává se pouze šampaňské nebo jiná vína a k tomu chlebíčky a chuťovky. Trvá obvykle jen 30 minut.
A na závěr ještě pár maličkostí. Do restaurace vždy vchází první muž. Látkové ubrousky si rozprostíráme na kolena a po skončení jídla je odkládáme vedle talíře. Papírové ubrousky po jídle zmačkané položíme do talíře. Začínáme jíst vždy tím příborem, který je nejdál od talíře. tím příborem, který je nejdál od talíře.
Foto:
Photos.com