
Stačí jen devadesát minut jízdy z Prahy a ocitnete se v Košicích u Tábora, kde se nachází restaurace U Třech kytar. Podnik, který vznikl svépomocí v osmdesátých letech, dnes provozují Michal se Zuzanou.
Přestože Michal tvrdí, že se snaží podávat poctivé jídlo s poctivou muzikou a snaží se být pozitivní, realita je drsná – Michal je v insolvenci a nad vodou ho drží rodina a jeho práce, která ho stále baví.
Šéf Zdeněk Pohlreich přijíždí s jasným očekáváním: že to nebude žádná hitparáda.
Po vstupu do interiéru Zdeněk prostor komentuje jako „pelmel mezi hospodou, klubem, jen zákazníci chybí“. Michal ihned poukazuje na problém s lokalitou, kam prý jezdí jeden autobus v únoru a druhý ve středu.
Problémy však nekončí u lokality. Šéf se okamžitě pustil do jídelního lístku, který ho vůbec nenadchl, protože byl příliš vtipný.
Rozhodně ho zaujaly položky jako „Cylindr“ nebo možnost objednat si „kilo masa“, stejně jako zvědavost, co se skrývá pod názvem „salát Košice“.
Ochutnávka pokrmů potvrdila Šéfovy nejhorší obavy.
-> Pizza v domácích podmínkách: Jak připravit nejlepší těsto na pizzu?
Šokující stav se neomezoval jen na jídlo. Zdeněk se musel důkladněji podívat na prostory a zjistil, že je tam „bordel jak v tanku“ a viděl plesnivé zdi a upatlanost, kam se podíval.
Při průchodu sklepením se situace ještě dramatizovala. Šéf vtipkoval, že tam chybí snad jen mrtvola, protože tam protéká voda.
Konečné shrnutí bylo tvrdé: „Jídlo stojí za psí kníry. Sem není jediný důvod přijít,“ a také konstatoval, že všichni hrajou „zatraceně falešně“.
Šéf vytkl, že je třeba zásadní upgrade a že ačkoliv jsou všichni v pohodě, musí začít zapojovat hlavu.
Navzdory všemu to Zdeněk nevzdal a doufal, že by pomohla modlitba a začít zítra znovu, třeba úklidem.
I když byly Tři kytary na začátku „trochu rozladěné,“ povedlo se je prý „trochu vytunit,“ ale jak moc, to se teprve uvidí.
„Nechci být zbytečně optimistický, ale vypadá to docela hezky. Hezkou hospodu si může udělat každý, kdo má peníze, dobrý jídlo ale chce trochu fištróna,“ sděluje hned na úvod šéf.
Zkušební ochutnávka dopadne docela dobře.
Jak se za natáčením zpětně ohlíží Michal?
Daří se podniku nyní? Michal vysvětluje: „Přes léto to bylo fajn, ale zima bude prubířským kamenem. Lidem se nový jídelníček líbí, ale jsou i tací, kteří chtějí jídla z původního jídelníčku. Takže jim je klidně udělám. V jádru si ale myslím, že se suneme správným směrem.“
Michal v neposlední řadě oceňuje podporu své ženy Zuzany: „Bez ní bych to nezvládl, jsem rád, že stála a stojí při mně. Moc si jí pro to vážím.“
Recepty, které by vám neměly ujít:
Zeleninový salát s kozím sýrem
Domácí pizza s baby špenátem a gorgonzolou
Tofu ala čína s cuketou a mrkví
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena