Přesto jsou v něčem také odlišné, ale o tom se můžete dnes spolu s informacemi o paprice dočíst.
Brokolice
Brokolice je košťálovitá zelenina podobná květáku. Má však více drobných růžiček, které jsou zelenošedé až nafialovělé barvy. Dobře známá je zvláště v Itálii, Francii, Maďarsku, Německu a Švédsku. Také u nás ji začínají pěstovat i zahrádkáři. Brokolice se používá i s košťály, které se vaří jako chřest. Košťál trochu zkrátíme a spodní část a velké košťálové listy odřízneme. Stonky bývají na dolním konci silné, proto je oloupeme nebo po délce rozpůlíme. Brokolici vaříme, dusíme, zapékáme, z brokolice děláme také polévku na způsob květákové.
Vařená brokolice
Očištěnou a listů zbavenou brokolici krátce povaříme, necháme okapat a rozdělíme na dílky. Každý pak polijeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhanými natvrdo uvařenými vejci a jemně nakrájenou pažitkou.
Brokolice se sýrovou omáčkou
(doba přípravy 35 min )
Květák
Květák obsahuje vitamín C, ale také menší množství vitamínů skupiny B a karotenu. Je také významným dodavatelem vápníku, draslíku a fosforu. Výhodou květáku je jeho poměrně snadná stravitelnost, proto se podává dětem a i v některých dietách. Není však vhodný při chorobách zažívacího ústrojí. Ve srovnání s jinými košťálovinami obsahuje méně buničiny. Lze jej konzumovat i syrový, ve formě salátů, ale také jako přídavek do pomazánek. Při vaření květák zaléváme vždy vařící osolenou vodou. Tu pak můžeme použít na přípravu polévky. Květák nevaříme zbytečně dlouho, protože pak měkne, maže se a ztrácí pěknou bílou barvu. Do vody na vaření květáku můžeme přikápnout trochu citrónové šťávy nebo octa, aby zůstal bílý.
Květák se sýrem
Květák rozdělíme na díly a povaříme. Takto připravený květák polijeme rozpuštěným máslem, posypeme ho strouhaným sýrem a česnekem a pokrájenou pažitkou. Květák podáváme s tmavým chlebem.
Paprika
Je to zelenina, která má vedle kopru největší obsah vitamínu C. Proto se doporučuje podávat papriky především syrové, například s chlebem nebo jako salát, nebo je syrové plníme sýrovými či tvarohovými náplněmi. Plníme je i vaječnou směsí nebo je podáváme jako předkrm a rychlou letní večeři. Pokud je přidáme do šťávy nebo do omáčky, ochutí každý pokrm.
Papriky plněné sýrovou pěnou
Omyté a s vršky seříznuté papriky vydlabeme. Tavený sýr utřeme se strouhaným tvrdým sýrem a mlékem, osolíme přidáme strouhaný křen a pažitku. Směsí plníme papriky. Pokud je již zelenina běžnou surovinou na vašem stole, pokud máte zeleninu na prvním místě vašeho nákupního lístku, pak již stačí jen vyhledat další recepty na různé úpravy zeleniny, třeba na stránkách o vaření.
Maminčiny plněné papriky
(doba přípravy 45 min )