Na začátku jara si kdekdo stěžuje, že ho přemohla jarní únava. Nic ho nebaví, je podrážděný a bez energie, nedokáže se soustředit. Pojďme společně proti únavě zabojovat.
Nesouvisí to jen se současnou uspěchanou dobou. Mezi příčiny patří období zimních měsíců a tím pádem i nedostatek slunečního svitu. Na organismu se rovněž negativně podepisují prodělaná nachlazení, chřipky a další virové infekce. Pro organismus je zátěží i stres, nedostatek odpočinku, dýchání smogu, ale také těžká strava bez vitamínů a minerálů.
Na jarní únavu můžete vyzrát včasnou prevencí. Naši předkové se jarní únavě snažili předcházet zvláště úpravou stravování. Do jídelníčku často zařazovali první zelené výhonky jarních bylinek. Organismus očišťovali prostřednictvím půstu.
V boji s únavou pomohou třeba čerstvé listy pampelišky, kopřivy nebo květy sedmikrásek, které se přidávají do salátů nebo polévek. Brzy z jara je dobré zařadit do jídelníčku také řeřichu, pažitku nebo hrachové výhonky. Každopádně bychom měli upřednostňovat lehkou a pestrou stravu. Na jídelním stole je třeba dát prostor zeleninovým a ovocným salátům.
Tělo se po zimě potřebuje zbavit nahromaděných škodlivin. K pročištění organismu napomáhá sportování, ale také nejrůznější ozdravné kúry. Prospěšné je rovněž svěřit se do péče speciálních detoxikačních center, kterých je v naší republice několik.
Vitamíny, minerály a stopové prvky dodají organismu čerstvé plody - ovoce a zelenina. K dostání jsou i v zimě, nemusí ale obsahovat potřebné množství důležitých vitamínů. Ty lze proto doplnit multivitaminovými prostředky. Měly by obsahovat hlavně antioxidanty, které chrání buňky před škodlivým působením volných radikálů, vznikajících v organismu působením smogu a stresu. K nejdůležitějším antioxidantům patří beta-karoten, ženšen, vitaminy C a E, z minerálů selen a zinek.
Beta-karoten udržuje dobrý zdravotní stav, najdeme ho v rajčatech, paprikách, mrkvi, meruňkách a listové zelenině. Vitamin C posiluje imunitní systém. Jeho největším zdrojem je ovoce (citrusy, kiwi, šípek, černý rybíz, jahody, meruňky, švestky) a zelenina (brokolice, zelená paprika, květák, brambory). Vitamin E pomáhá proti nachlazení, ale měl by také zpomalovat stárnutí. Do těla ho dostanete konzumací mandlí, avokáda nebo špenátu. Selen brání únavě a zlepšuje koncentraci. Obsahují ho například celozrnné výrobky, česnek, droždí a rajčata. Zinek zvyšuje odolnost vůči nemocem a je součástí mořských plodů, vajec, dýňových jader nebo hořčice.
Se začínajícím jarem prospěje také pohyb na čerstvém vzduchu. Za sluncem není nutné cestovat do teplých krajin, postačí procházka přírodou za slunečného dne. Tělo potřebuje slunce nejen k vytváření vitaminu D, ale i pro tvorbu látek ovlivňujících náladu.
Organismu udělá dobře rovněž sauna, pravidelné otužování, hodně odpočinku a spánku. Důležité je omezit cigarety (pokud nedokážeme s kouřením přestat úplně) a alkohol, vyplatí se - nepřepínat se a vyhýbat se stresu.
Pokud však pocity doprovázející jarní únavu přetrvávají i po několika týdnech, je třeba vyhledat odbornou pomoc. Mohlo by se totiž jednat o počínající vážné onemocnění.
Škodlivé látky, které se v těle přes zimu nahromadily, vám pomohou odstranit kopřivy. Po dobu tří týdnů každý den pijte asi půl litru kopřivového čaje. Spolu s tímto každý večer provádějte koupele končetin - jeden den koupele rukou, druhý den nohou. Jeden den v týdnu ale všechny kopřivové procedury vynechejte.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena