Jak vypadá lednička, která udrží potraviny čerstvé?

Jak vypadá lednička, která udrží potraviny čerstvé?

Jste milovníci dobrého jídla a rádi vaříte z čerstvých surovin? Nebaví vás každý den běhat do obchodu? Pořiďte si ledničku, která udrží potraviny čerstvé i několik dní.

404×
Nejlíp chutná jídlo z čerstvých surovin
Vaření je pro někoho radost, pro jiného otrava a nutnost. Mnozí lidé se pak uchýlí k polotovarům, které stačí doma ohřát. Své chuťové pohárky ale připravují o požitek, peněženku poměrně zbytečně o peníze.

Jak vybrat ledničku, která potraviny udrží čerstvé?
Kromě značky, ceny a barvy se vyplatí vzít v potaz i energetickou náročnost chladničky, její velikost a další parametry a funkce.

·         Nejúspornější jsou ledničky energetické třídy A+++, které ve srovnání s ledničkou energetické třídy A++ uspoří zhruba čtvrtinu energie. Spotřeba ledničky A+ je dokonce o polovinu větší.

·         Vypočítejte si objem ledničky pro svou domácnost. Ideální je lednička naplněná zhruba ze 70%. Když bude prázdná, spotřeba energie bude stoupat. V přeplněné chladničce necirkuluje vzduch a potraviny nebudou správně chlazené. Na každou osobu v domácnosti počítejte zhruba s padesáti litry.

·         Technologie No Frost šetří čas i peníze. Automaticky odmrazí přebytečný led, potraviny budou déle čerstvé a díky větrání nebude v lednici vznikat nepříjemný zápach.

·         Abyste maso od řezníka nemuseli buď hned zpracovat, nebo dávat do mrazáku, oceníte tzv. nulovou zónu. Přihrádku, kde se teplota pohybuje kolem nuly a maso vám tam 2-3 dny vydrží.

·         Pro skladování zeleniny se zase hodí speciální přihrádka k tomu určená.



I skladování potravin má svá pravidla
Aby suroviny vydržely déle čerstvé, je třeba je správně skladovat.

·         Udržujte v chladničce správnou teplotu. Ta by se měla pohybovat zhruba v rozmezí 0-5° C, v žádném případě nesmí překročit 8° C.

·         Ledničku nepřeplňujte, dveře otvírejte jen na nezbytně dlouhou dobu.

·         Ovoce a zeleninu dávejte do přihrádky k tomu určené. Bývá ve spodní části ledničky. POZOR: Banány, citrusy, ananas, brambory, lilky a další zelenina s vysokým obsahem vody do lednice nepatří.

·         Nad přihrádkou na zeleninu je místo na maso, ryby a další potraviny, které je třeba rychle spotřebovat.

·         Další přihrádka směrem vzhůru je určena ke skladování mléka a mléčných výrobků.

·         Na horní poličku, kde je nejvyšší teplota, patří uvařené pokrmy a otevřené potraviny.

·         Co patří do dveří chladničky? Nahoru vajíčka a máslo, do středu hořčice a kečup, dolů nápoje.

Víte, že do ledničky nepatří ani okurky a rajčata? Líp jim bude při pokojové teplotě, chráněné před slunečním zářením.

Náš tip: Už víte, jaké funkce by vaše lednička měla mít a chcete ji koupit za co nejlepší cenu? Porovnejte ceny v našich obchodech on-line. Proč platit víc, než je nutné?
user-icon

autor Kubik

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena