Kdo by nechtěl alespoň jednou ochutnat některou specialitu z dalekých zemí? Dnes je cestování mnohem snazší, a tak každý z nás má alespoň malou zkušenost s cizí kuchyní.
Nemusíme se však vydávat za kulinářskými zajímavostmi přímo "na místo jejich vzniku", můžeme si je s patřičnými znalostmi připravit v domácím prostředí a ve své vlastní kuchyni. Postačí nám k tomu vybraný recept, správný postup pro jeho přípravu a pak také kamarádi nebo další jedlíci, kteří zhodnotí naše výsledné dílo. Vyzkoušet tak můžeme třeba specialitu anglickou - páj.
Páj (pie) je anglická specialita, která má dnes v mnoha zemích své příznivce. Na páje se obvykle vyloží forma těstem, naplní se sladkou nebo pikantní náplní a uzavře se dalším plátem těsta. Používá se zvláštní keramická nebo nižší kovová forma.
Těsto na páje se připravuje pouze z nenáročných surovin.
Před vyválením těsta je nutné hotové těsto uložit do chladničky a vychladit je. Mouka během doby chlazení správně nabobtná, tuk po prohnětení opět ztuhne a těsto tak nebude při další úpravě lepit. Minimální doba pro chlazení těsta je půl hodiny, ale lepší je doba delší - asi jedna hodina. V chladničce však můžeme nechat těsto odpočívat i několik hodin, bude pak lépe tvárné a snadněji půjde vyválet.
Jestliže chceme vyložit těstem formu, pak ho může přímo do formy dát a v ní ho rozprostřít rukama. Rovnoměrný základ páje se nám ale podaří jen tehdy, když těsto předem vyválíme. Proto jen na lehce pomoučeném pracovním stole těsto vyválíme do požadované síly a velikosti (podle velikosti a tvaru používané formy). Lze ho také vyválet jednodušeji v průhledné fólii, těsto se pak nedrobí a práce jde snadněji. Nepotřebujeme tak ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta. Placku pak přendáme do připravené formy. Také nyní je vhodné dát formu s vloženým těstem na dalších 15 minut do chladničky, aby se těsto mohlo "usadit".
Meruňkový páj
(doba přípravy 1 hod )
Americký dýňový koláč
(doba přípravy 1 h 15 min )
Limetkový pie
(doba přípravy )
Pastýřův koláč čili Shepherd´s pie
(doba přípravy )
Foto: Profimedia
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena