Chalva - sezamová cukrovinka, která se pomalu vrací i k nám. Výroba spadá do zemí Orientu, ale za pokus stojí, připravit si ji doma. Sladkou, tučnou, ale výbornou.
1 šálek sezamových semínek, 3 lžíce medu
Podle chuti rozinky, vlašské ořechy, pistácie, kandované ovoce, sušené ovoce, esence ...
Sezamová semínka opražíme nasucho do světlehnědého zabarvení, necháme je vychladnout a poté je rozemeleme na mlýnku, třeba kávovém. Vyrobíme si tak sezamovou pastu. K semínkům přidáme med nebo melasu. Hmotu zpracováváme stěrkou, připomíná husté tukové těsto. Takto si připravíme těsto bez dalších přísad, kterými obměňujeme chuť chalvy.
Přidávat můžeme sekané oříšky (vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, para ořechy, pistácie). Oříšky naloupeme, nasekáme na drobné kousky a přimícháme do základní hmoty.
Lze použít rozinky, švestky, meruňky, papáju, fíky i kousíčky sušeného ananasu. Je lepší mírně kyselejší ovoce, nepříliš proslazované. Všechno ovoce ale musíme nadrobno nakrájet.
Přimíchat můžeme i sušené mléko, kousky čokolády, vanilkový prášek, esenciální aroma. Jednoduše vše, co nám chutná. Vyplatí se kombinovat.
Přimícháním oříšků, ovoce a jiných surovin máme hotovo. Domácí chalvu už necháme pouze vychladit, aby pořádně zatuhla - bude stačit zhruba hodina v lednici. Předem si z hmoty můžeme vytvarovat kuličky, hrubší tyčinky, apod.
Místo sezamových semínek se v řadě zemí používají k výrobě i jiná olejnatá semena, například semínka ze slunečnic a různé druhy oříšků. Přidává se tzv. kanditová (cukerná hmota) a škrobový sirup. Pro chalvu z Pákistánu a Indie je typické přidávání medu, datlí a rozinek. Objevují se i různé orientální a ovocné esence, které se přidávají přímo do základní hmoty pro výrobu ochucené chalvy.
Vyzkoušejte recept také na banánovou chalvu
Foto: Profimedia
Autor:Michy