Indukční neboli studené vaření

Indukční neboli studené vaření

Zatímco vaříte polévku, deska vařiče zůstává studená. Při sejmutí hrnce se vaření okamžitě přeruší, přelitý pokrm se nikdy nepřipálí. To není pohádka, to je indukční vaření.

41768×

Indukční vaření - jak funguje?

Indukční vaření funguje na způsobu elektromagnetické indukce. Ta rozkmitává molekuly kovu obsažené v nádobě na vaření, takže je ohřívána pouze nádoba a její obsah. Samotná varná deska teplo nevydává. Proto se indukčnímu vaření říká také studené.

Výhody indukční varné desky

Rychlost a energetická úspora

Protože indukční vaření ohřívá přímo dno kovových nádob, ztráty při přechodu tepla jsou minimální a vaření je velmi rychlé a úsporné. Tak například litr vody pomocí indukce uvaříte stejně rychle jako ve varné konvici (asi za 3 minuty a 15 sekund).

Indukční vaření je bezpečné

Další pozitivní vlastností indukce je její bezpečnost. Díky tomu, že se teplo vytváří v hrnci, ne v plotýnce, odpadává nebezpečí popálení. Plotýnka se sice mírně ohřívá od hrnce, ale teplota není vysoká. Navíc, jakmile hrnec z plotýnky sejmete, indukční deska se okamžitě ochladí, protože vaření je automaticky přerušeno. Odpadá tak i riziko požáru.

Dokonalá regulace teploty

Indukční plotýnka je velmi citlivá na změny intenzity ohřevu, takže nemusíte hrnec s mlékem odstavovat, aby nepřeteklo, stačí jen snížit výkon indukce. A pokud náhodou zapomenete vařič vypnout a mléko vám přece jen přeteče, povrch desky stačí jen přetřít vlhkým ubrouskem. Zbytky jídla se vám totiž na indukční varné desce nikdy nepřipálí!

Indukční vařič a jeho rozpoznávací schopnosti

Pokud se voda v hrnci vyvaří (a vařením naprázdno by mohlo dojít k přehřátí), indukční cívka se sama vypne. Totéž udělá, jestliže na varné ploše leží nějaký cizí předmět. Indukční vařič totiž ohřívá pouze hrnce s obsahem železa, jenž také sám rozpozná.

Nevýhody indukční varné desky

Nevýhodou indukční varné desky je poměrně vysoká cena. Nejlevnější variantu, která obsahuje dvě desky klasické a dvě indukční, seženete zhruba za 25 000 Kč.

Nádobí pro indukci

Aby mohlo dojít k přenosu energie, musí mít nádobí tzv. feromagnetické dno - musí tedy obsahovat železo. V dnešní době je feromagnetická většina hrnců, ale pomocí magnetu si můžete obsah železa ověřit. Stačí jej přiložit na dno hrnce, pokud se magnet udrží, můžete nádobí k indukčnímu vaření v klidu použít.

Jak rozpoznat indukční varnou desku

Indukční desky jsou označeny slovem indukce nebo zkratkou IN. Nejmodernější z nich jsou vybaveny dotykovým ovládáním a varné plochy jsou řazeny za sebou nebo vedle sebe.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy