Heřmánek - zlato mezi bylinkami

Heřmánek - zlato mezi bylinkami

Heřmánek pravý je pro své všestranné využití zlatem mezi bylinkami a používá se již po staletí. Nechyběl v bylinářích našich babiček a prababiček.

17310×

V lidovém léčitelství, určitě nenajdeme oblíbenější a více využívanou rostlinu, než heřmánek lékařský- Chamomila recutita, synonymem heřmánek pravý – Matricaria chamomilla, lidově kamilku, rumánek, marunku nebo také harmaníček.

Heřmánek patří k nejpoužívanějším drogám i ve farmaceutickém průmyslu.

Výskyt heřmánku

Heřmánek roste po celé Evropě, Západní Asii a severní Indii. Hojně se vyskytuje v Severní Americe a Austrálii, kam byl zavlečen původně jako plevel. Heřmánek je rostlina celkem nenáročná, daří se jí v teplejších oblastech na rumištích, podél cest a hojně se pěstuje na polích.

Heřmánek je rostlina jednoletá, silně aromatická, vysoká až 50 cm. Má bohatě rozvětvenou lodyhu se střídavě přisedlými listy, jejichž čepel je čárkovitě dělená.

Dlouze stopkaté květní úbory mají po obvodu bílé samičí květy, uprostřed jsou obojaké trubkovité žluté květy . Rostlina kvete od května až do září.

Jak heřmánek sbírat a sušit

Heřmánek můžeme sbírat několikrát do roka. Trháme plně rozkvetlé, úbory s krátkými stopkami. Natrhaný heřmánek doma zbavíme nežádoucích příměsí, většinou jiných rostlin, které jsme utrhli zároveň s heřmánkem.

Bylinu pak stejnoměrně nasypeme na husté síto, popřípadě papír. Drobné květní úbory rychle schnou, takže ani sušení heřmánku není náročné.Musíme dát ale pozor, aby se čerstvě natrhané úbory se stopkami nezapařily. Heřmánek sušíme na teplém, suchém místě, nejlépe ve stínu. Během sušení bylinu neobracíme, aby se květní úbory nerozdrobily. Sušenou bylinu chráníme před vlhkem a světlem. Ideálním místem k sušení jsou půdní prostory velkých domů.

Kvalitně usušená bylinka má příjemnou vůni, zachovává si původní barvu a je minimálně rozdrolená.

Při sběru může být heřmánek zaměněn s podobně vypadajícími druhy rmenů. Rmeny ale nemají vypouklé květní lůžko, mají ho ploché . Navíc, nevoní krásně jako heřmánek, spíše nepříjemně páchnou.

Heřmánek, ani žádné jiné byliny, nikdy netrháme do igelitových sáčků nebo tašek. Drobné části rostlin můžeme trhat do velkých plátěných pytlíků. Bylina v nich nesmí být ale napěchovaná, naopak ji při sběru občas prohrábneme a načechráme. Ke sběru větších částí, nebo celých rostlin jsou vhodné čisté proutěné košíky.

Víme už, jak a kdy máme heřmánek trhat a sušit. O jeho léčivých účincích a o tom ,proč by neměl chybět v naší domácnosti se dozvíte v dalším článku o heřmánku - Léčivá síla heřmánku nebo Pomocník heřmánek.

Foto: Pixmac.cz
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena