Výborná příloha, salát i hlavní chod: Jak správně grilovat zeleninu, aby zůstala šťavnatá?

Výborná příloha, salát i hlavní chod: Jak správně grilovat zeleninu, aby zůstala šťavnatá?

Vyzkoušeli jste již grilovat zeleninu? A ovoce? Radost uděláte všem, kteří už mají zkušenosti s grilovanými masy a chtějí něco navíc, chuťově zajímavého a dobrého. Nezapomeňte také na zeleninové saláty jako skvělou přílohu k masům.

19792×

Grilujeme zeleninu a ovoce

V našem jídelníčku není zeleniny a ovoce nikdy dost. Jsme zvyklí je podávat většinou v syrovém stavu nebo ve formě různých salátů. Zelenina ale může být i vhodnou surovinou pro grilování. A grilované ovoce udělá radost nejen dětem. Zeleninu a ovoce používáme dobře omyté. Nejčastěji grilujeme cukety, patisony, kedlubny, rajčata, papriky, jablka, hrušky a banány. Lilek vybíráme vždy menší, stejně jako cuketu, papriku nikdy nekupujeme zelenou. Cibule je nejlepší bílá, žampiony vybíráme jen pěkné a čerstvé. Když krájíme zeleninu na plátky, ať jsou centimetr silné, nikdy ne tenčí. Před položením na gril potřeme rošt olejem. Grilovanou zeleninu a ovoce používáme jako hlavní jídlo nebo jako přílohu ke grilovaným masům.

Přílohy a saláty

Ke grilovaným pokrmům podáváme přílohy podle vlastních zvyklostí. Při grilování v přírodě je to nejčastěji chléb a jiné pečivo. Při přátelském posezení na zahradě můžeme jako přílohu podávat brambory, bramborové placky, ale také různé zeleninové saláty.

Omáčky a másla

Protože při grilování nezískáme z pokrmu šťávu, nahrazujeme ji různými omáčkami nebo ochucenými másly. Pokud dobře vybereme omáčku nebo máslo, vhodně tak doplníme chuť grilovaných pokrmů. Jsou vhodné především ke zvěřině, skopovému, rybám či zelenině.

Bylinkové máslo s medvědím česnekem

(doba přípravy 15 min)

Bylinkové

Závěr

Snad je to dávný pud, zděděný po předcích, ale jedno je jisté. Obliba jídel připravovaných na "otevřeném ohni" stále vzrůstá. Také u nás už dostanete ke koupi nejrůznější zahradní grily, při troše fantazie si je můžete udělat sami. V zahraničí má grilování velkou tradici a celé týmy specialistů se věnují míchání nejrůznějších druhů koření - tzv. "barbecue", nebo omáček, kterým se říká "dip" a grilované maso se do nich namáčí. Správně grilovat je totiž umění! Pokud jde o rady, abychom věděli "jak na to", existuje jich několik. Již v prvním článku na toto téma byly některé zmíněny, ale co kraj, to jiný mrav, pokud jde o recepty připravovaných pokrmů na grilu. Liší se marinády, koření, liší omáčky a přílohy, které se ke grilovaným pokrmům podávají. V době, kdy se každý z nás snaží co nejvíce cestovat, poznávat zvyklosti v jiných zemích a snaží se nahlížet "pod pokličku" tamních kuchařů, není nic jednoduššího, než si doma na své zahradě a u svého grilu nové recepty vyzkoušet. Není nad vlastní zkušenost, kdy se nám pod rukama daří připravit něco kouzelného, voňavého a chutného zároveň, kdy přátelé, kteří přišli na naši party, jsou spokojeni s výkonem "mistra u grilu" - i když je občas zahalen štiplavým kouřem. Dávejme však pozor na některé zásadní věci, aby se party vydařila a všichni byli spokojeni. Zde je závěrem pro připomenutí několik rad, které bychom měli dopředu znát, než začneme grilovat:

1. Mít doma dostatek dřevěného uhlí.

2. Zapalovat uhlí rozprostřené v rovnoměrné vrstvě po celém grilu (dřevěnými třískami).

3. Dřevěné uhlí dodá jídlům speciální chuť, ale lze před rožněním přidat vonné bylinky (větvičku jalovce).

4. Počítat s tím, že uplyne asi půl hodiny, než se vytvoří dostatečná vrstva ke uhlí ke grilování (podle toho si načasujte stolování).

5. Uhlí řádně rozžhavit a grilovat až poté, kdy je bez kouře.

6. Dbát na to, aby se maso na grilu nepálilo. Pozor především na marinované maso, kdy olej a marináda kape do uhlí, pálí se a dává jídlu hořkou příchuť.

7. Vhodné je jídlo mašlovačkou nebo štětečkem potírat olejem či marinádou.

8. Můžeme využívat alobal nebo misky (například pro zeleninu, ovoce či "mokrá" marinovaná masa).

9. Nezapomenout dobrou náladu - nejsme u grilu nikdy sami a přátelé chceme přece pobavit a zaujmout nejen grilovaným pokrmem.

Nyní už stačí připravit vybrané recepty, nakoupit dobré maso, zeleninu a ovoce, doplnit si zásoby dřevěného uhlí a pozvat své přátele. Dobré pití, vhodné pro tuto příležitost a party může začít. Nezapomeňte na úsměv na tváři, až se budou scházet hosté a přeji dobrou chuť! Jak často v létě grilujete? Jen s přáteli nebo kdykoliv?

Foto: Profimedia.cz

Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu

Prodloužený víkend, krásné letní počasí a rozpálený gril - kombinace, která si žádá perfektní recepty na domácí grilovačku.

Sváteční

Top recepty na víkendové grilování podle naší redakce

Konečně nás čeká slunný víkend! Pokud hledáte inspiraci, co všechno se dá hodit na gril, máme pro vás fajn tipy a originální recepty. A rovnou si můžete i zasoutěžit!

Top

Na luxusní grilované maso je zapotřebí jediné - recept na skvělou marinádu!

Kdo z nás by se netěšil na letošní první maso připravené na grilu. Perfektní chuť vepřového, hovězího či kuřecího plátku zajistí marinády z koření, bylinek a dochucovadel. Které jsou ty nej?

Na

user-icon

autor Stáňa

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz