Pečení gratinovaných pokrmů nezabere moc času. Navíc pokrmy tohoto typu nejsou náročné na použité suroviny a výsledek vždy dopadne báječně.
Gratinované pokrmy jsou velmi jednoduchou záležitostí a díky pestrým kombinacím můžeme připravit pokaždé naprosto jiný pokrm. A to jak vegetariánský, tak plný masa.
Gratinované pokrmy mají blízko k nákypům, ale narozdíl od nich se skládají pouze z jedné mělké vrstvy, kterou tvoří maximálně dvě základní přísady doplněné vrstvou sýru nebo sýrovou směsí (zálivkou). Do pokrmů přidáváme hodně bylinek, aby zvýraznily chuť.
Suroviny krájíme na tenčí kousky, aby příprava netrvala dlouho. Tzn. brambory, mladé kedlubny či cuketu po oloupání krájíme na jemná kolečka, očištěné houby na plátky. Pokud do gratinovaného pokrmu použijeme fenykl, baklažán nebo zelí, trochu je předvaříme, abychom zkrátili dobu zapékání.
Na horní vrstvu sýra přidáme i několik vloček másla, pokrm bude křupavější.
Obecně je doba pečení gratinovaných pokrmů krátká, ale o to více musíme vyhřát troubu. Gratinované pokrmy připravujeme z předvařených nebo syrových surovin. Často se používají brambory, různé druhy zeleniny, těstoviny, rýže a samozřejmě maso (hovězí, vepřové, kuřecí, jehněčí i ryby). Přeléváme je smetanou, sypeme sýrem. Pokud použijeme syrové přísady, formu nejprve překryjeme alobalem, který ke konci pečení odstraníme, abychom dosáhli kůrky na povrchu. Gratinované pokrmy samozřejmě můžeme připravit i nasladko, nejčastěji z ovoce a smetanových "zálivek", případně je před zapečením přeléváme javorovým nebo jiným sirupem.
Gratinované pokrmy pečeme v klasické troubě se zapnutým horním ohřevem, ale můžeme je péci také pod grilem. Pokrmy se vyznačují zlatou kůrkou, ta vzniká silným působením tepla na povrchu.
Nejvhodnější jsou formy mělké, které před pečením pořádně vymažeme máslem. Měkké nebo rozpuštěné a částečně vychladlé máslo štětečkem naneseme na dno a okraj formy na pečení. Ty musí být samozřejmě žáruvzdorné, aby odolaly vysokým teplotám v troubě.
Sytější a těžší pokrmy se hodí do forem z litiny, lehké pokrmy připravujeme ve skleněných zapékacích miskách nebo porcelánu. Platí, že ve skle, porcelánu a keramice se gratinované (i veškeré jiné) pečou pozvolna a propečené jsou rovnoměrně.
Ke gratinování užijeme sýry mladé a hodně zralé. Vysvětlení je jednoduché. Mladé sýry se za horkých teplot lépe rozpouštějí, ale zralý sýr zase dodá na hutnosti pokrmu. Měkký sýr se rozpustí rychleji než sýr tvrdý, proto tomu uzpůsobíme i dobu pečení. Tenoučké plátky másla pokladené na sýr zajistí zlatavé zabarvení a hlavně nedovolí sýru, aby při pečení ztratil na své vláčnosti a příliš vyschl.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena