
Naše jídlo bude dobré nejen díky kvalitě použitých surovin, ale také díky kvalitě nádobí, které použijeme k jeho přípravě. O škodlivosti některých materiálů jste jistě už slyšeli, některé takové zprávy jsou však nepřesné nebo značně protichůdné. Někteří tvrdí, že hliník je přežitek z minulosti a do moderní kuchyně už rozhodně nepatří. Jiní zase, že teflon způsobuje rakovinu. Co z toho je pravda? A co je třeba brát s rezervou?
Výhodou hliníku je například jeho výborná tepelná vodivost. Ve velkém množství je však pro lidský organizmus opravdu nebezpečný a určité množství se z hliníkových nádob skutečně uvolňuje i do jídla. Takto se nám však dostane do těla zcela zanedbatelné množství hliníku, a to ve srovnání s jinými zdroji, jako je například půda nebo voda. Souvislost mezi Alzheimerovou chorobou a používáním hliníkového nádobí nebyla nikdy prokázána, přestože o jisté spojitosti jsou mnozí přesvědčeni. Existuje však podezření, že při vaření zejména kyselých potravin se hliníku uvolňuje zvýšené množství, protože v hodně kyselých potravinách se hliník snáz rozpouští.
Když si pořídíme sadu titanového nádobí, nebo třeba keramickou pánev, jedná se vždy o hliníkové nádobí s technicky pokročilou povrchovou úpravou. U keramiky jde o velmi tvrdý povrch spečený při vysoké teplotě, podobně jako glazura, který je do značné míry nepřilnavý, ale především dobře odolá použití kovových nástrojů. V případě titanu je výroba složitější, ale výsledkem je ještě tvrdší a odolnější povrch.
Na černé listině se svého času objevil také teflon, protože se začalo tvrdit, že je rakovinotvorný a při sebemenším poškození jeho vrstvy je třeba nádobí okamžitě vyhodit. Pravdou je, že pokud se teflonová vrstva poškodí a na některých místech odprýskne, opravdu není bezpečné nádobu dál používat. Důvod je však jiný. Teflonové úlomky jsou velmi ostré a při jejich pozření dojde ke stejným následkům, například při spolknutí střepu. Souvislost s rakovinou tu do určité míry také je. Rakovinotvorný je formaldehyd, který se může z teflonu uvolňovat, pokud nebyl při jeho výrobě použit správný postup. Řešením je vyhýbat se podezřele levnému teflonovému nádobí a vyhledávat raději ověřenou kvalitu v podobě osvědčených značek, které podléhají přísným normám a kontrolám.
Nádobí z nerez oceli je oblíbené a praktické. Odolá korozi a dobře se udržuje, je-li ovšem kvalitní. Poznáme to podle tloušťky nerezu. Nerez je sice moderní a oblíbený materiál, ale i ten má své odpůrce. Někteří z nich tvrdí, že vaření v nerezových nádobách může způsobovat alergii. Nerez se skládá především z chromu a niklu, ten je jedním z největších původců kontaktních alergií. Není tedy divu, že vzniklo toto podezření, mnozí alergici však uvádějí, že nerezové nádobí používají naprosto bez problémů. Odborníci přesto upozorňují, že při delším kontaktu s potravinou se nikl může z nádobí uvolňovat. Nerezové nádobí se proto nedoporučuje třeba pro dlouhodobé skladování potravin nebo marinování.
Jediným materiálem, který se dá považovat za zcela bezproblémový, je bílé sklo. Vhodný je také porcelán, litina a keramika s bezolovnatou glazurou, či bez glazury. Pro zapékací mísy, hrnce a pekáče se používá varné sklo, směs bóru a křemíku nebo bóru a silikátu. Nádobí je praktické, lze v něm vařit, ohřívat, péct, uložit ho do mrazáku a ohřívat v něm jídlo v mikrovlnce. K celokeramickému nádobí patří oblíbené zapékací misky, vhodné do trouby i do mikrovlnky. V každém případě je dobré držet se tohoto pravidla - kupujte kvalitní nádobí od certifikovaných výrobců, kteří musí podstupovat důsledné a přísné kontroly. Kvalitní nádobí spolu s kvalitními surovinami je bezesporu zárukou chutného a zdravého stravování.
Veřejné lednice - přínos, nebo riziko?
Možná jste se už někdy pozastavili nad tím, kolik jídla se ve vaší domácnosti každý týden vyhodí. I při nejlepší vůli plánovat nákupy a tím regulovat množství potravin, se nám to někdy může vymknout z rukou, zvlášť pokud jde o návštěvy nebo svátky, kdy se určitě navaří a napeče víc, než se spotřebuje.

Plíseň v potravinách. Vyplatí se ji přehlížet?
Plíseň na potravinách je běžným jevem, a tak se každému z nás čas od času stane, že najdeme například v chlebníku kus zapomenutého pečiva pokrytého plísní. Možná máte ve zvyku plíseň z určitého místa jednoduše odstranit. A zbylé, na první pohled nenapadené pečivo či jinou potravinu, pak dále zpracovat nebo přímo zkonzumovat. Počínáte si však správně?

Jak vypadá lednička, která udrží potraviny čerstvé?
Jste milovníci dobrého jídla a rádi vaříte z čerstvých surovin? Nebaví vás každý den běhat do obchodu? Pořiďte si ledničku, která udrží potraviny čerstvé i několik dní.

Zdravé přílohy: Jak si na nich pochutnat?
Zkuste zdravěji jíst a zhubnout nějaké to kilo navíc. Stačí začít zdravěji jíst, s lehčími a vitamíny nabitými přílohami to půjde snáz.

Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika




Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena