Dýně patří mezi speciality podzimní gastronomie. S příchodem sychravého počasí je do svého jídelního lístků zařazuje spousta restaurací.
Dýně jsou jedním z hlavních symbolů Halloweenu. Koncem října je můžete vidět na každé druhé zahrádce jako vysmáté nebo naopak zamračené strašáky. A čím dál víc se tahle brukvovitá zelenina začíná prosazovat i v kuchyni. Mimochodem, věřili byste, že největší dýně světa váží přes 900 kilogramů?!
Dýně patří mezi speciality podzimní gastronomie. S příchodem sychravého počasí je do svého jídelního lístků zařazuje spousta restaurací. Jejich velkou výhodou je, že jdou připravit na slano i na sladko. A co je další plus, jsou nesmírně zdravé. Dýně obsahují celou řadu vitamínů a minerálních látek - hlavně draslíku, hořčíku, vápníku, železa, zinku a fosforu. Jsou bohaté na vlákninu a vašemu tělu dodají i vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny nebo beta karoten.
Existuje spousta druhů dýní, pro vaření se nejběžněji používají máslová, muškátová, špagetová a samozřejmě taky Hokkaido. Každá dýně má svá specifika a přestože jde o "univerzální" zeleninu, je dobré brát jejich vlastnosti v potaz. Zatímco máslová dýně je ze všech nejsladší a perfektně se hodí do sladkých pokrmů nebo marmelád, muškátová je ideální například do polévek.
S dýněmi jdou dělat zázraky a své o tom vědí i profesionální kuchaři. Ty nejzajímavější pokrmy z dýní teď můžete ochutnat na Festivalu chutí - vůně podzimu, který probíhá od 15. října do 4. listopadu v 16 restauracích po celém Česku. Vedle tradiční zvěřiny tu tříchodová festivalová menu ovládla právě jídla z dýní.
Vyhlášení šéfkuchaři připravili spoustu dýňových specialit. Pokud jste spíš na sladké, zaskočte do pražské restaurace U Emy Destinnové na dýňový cheesecake s muškátovým oříškem, v brněnském Valoria restaurantu vám zase nabídnou dýňový koláč se zmrzlinou z vlašských oříšků a javorového sirupu.
V menu podzimního Festivalu chutí nechybí ani slané pokrmy. V restauraci Bibita Nuova ochutnáte dýňový krém s praženými dýňovými semínky a zakysanou smetanou a v Restaurantu MOOD vám pro změnu naservírují dýňovo-šalvějové rizoto s pancettou. V nabídce najdete i další speciality typu dýňové cappuccino, kachnu po provensálsku s bramborovo-dýňovým pyré nebo jablečný závin z vícezrnného těsta s dýňovou zmrzlinou a kozím sýrem.
Bližší informace včetně seznamu restaurací a jednotlivých menu najdete na oficiálním webu Festival chutí, kde si rovnou můžete rezervovat svůj stůl. Přejeme parádní dýňovou jízdu!
Foto: Sxc
autor Jarka Petrová
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena