Detox začíná úpravou stravy
Jsou potraviny, které nás ochlazují, které nás zahřívají, ale máme i neutrální potraviny. V chladnějším období bychom se měli zaměřit na potraviny, které nás zahřívají a snížit příjem potravin, které nás ochlazují, což jsou zejména mléčné výrobky. Překyselují organismus a to pro naši imunitu není žádoucí. Abychom do těla dostali potřebné bakterie, které jsou pro tělo prospěšné, můžeme místo mléčných výrobků zařadit do svého jídelníčku např. kysané zelí nebo kimchi.
Znáte lepší recept na kysané zelí?
Zázračné hřejivé koření
V chladném počasí bychom také měli využít různé druhy koření jako je
zázvor, skořice, paprika nebo pepř. Pokud budeme upravovat pokrmy s těmito druhy koření, naše tělo bude co nevidět zahřáté.
Můžeme si připravit zázvorový čaj, který naše tělo velmi dobře zahřeje. Pokud do zázvorového čaje přidáme lžičku skořice, nastrouhanou kůru z pomeranče nebo mandarinky, ale třeba i hřebíček, zahřívací účinek bude ještě intenzivnější. Navíc zázvor velmi dobře podporuje imunitní systém a jeho pravidelná konzumace může předcházet nachlazení a dokonce i chřipce.
Účinná obrana proti chřipce
Tepelně upravená zelenina? Ano!
Nesmíme také zapomenout na zeleninu. Tepelně zpracovanou zeleninu. Syrová zelenina naše tělo ochlazuje, takže
v chladném období bychom měli dávat přednost zelenině tepelně upravené. Při přípravě můžeme využívat i koření.
Co takhle pořádně opepřené lečo? Nesmíme také zapomínat na naše střeva, která s naší imunitou úzce souvisí. V ideálním případě začínáme každý den se sklenicí teplé vody a do svého jídelníčku zařadíme rozemleté
lněné semínko.
Rady na závěr
V neposlední řadě bychom měli naše tělo postupně ochlazovat. Tělo si pak lépe zvykne na chlad a bude odolnější. Chceme-li být zdraví, musíme se naučit svému tělu naslouchat a dělat pro něj jen to nejlepší. Nezapomeneme na pravidelný pohyb, který je k dlouhodobému zdraví nezbytný. Tento rok nebude mít chřipka šanci!
Foto: Shutterstock.com