Po Velikonocích se můžeme ocitnout v situaci, kdy bude třeba co nejdříve využít zbylá či vykoledovaná vajíčka. Stává se to běžně hlavně na vesnicích, kde je dosud zvykem obejít celou ves, domů pak přinést pořádně napěchovaný košík. Jak ale celou tu nadílku zpracovat a sníst dřív, než se stihne zkazit? Pokud máte obavy, že rodina už nebude z dalších vajec na talíři nadšená, inspirujte se. Využijte velikonoční vajíčka v pokrmech, které vám i vašim blízkým určitě zachutnají.
Vodní sklo (běžně k dostání v drogeriích) a vodu smícháme v poměru 1:10. Vejce musí být čistá, bez zbytků trusu, peří či jiných nečistot. Poté je naskládáme do sklenice a zalijeme připraveným roztokem. Vodní sklo dobře ucpává póry ve vaječných skořápkách a izoluje jedno vejce od druhého. Když se náhodou jedno vejce zkazí, díky vodnímu sklu nevyteče a nezpůsobí zkažení ostatních vajec. Vejce nakládáme do pětilitrových nádob, sklenice uzavíráme mastným papírem nebo pergamenem a víčka dobře upevňujeme. Takto naložená vajíčka nám vydrží čerstvá až několik měsíců.
Sedm kusů vajíček uvaříme natvrdo, poté je zprudka zchladíme a studené oloupeme. Mleté maso promícháme se třemi vejci, solí, pepřem, strouhankou, hořčicí a rajským protlakem. Do směsi dále přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dva až tři párky, pažitku a petrželku, dochutíme špetkou muškátového květu a vše důkladně promícháme. Formu na bábovku vymažeme máslem a vyložíme plátky slaniny. Formu vyplníme polovinou masové směsi, povrch rovnoměrně poklademe zbylými uvařenými vejci vcelku, nakonec dorovnáme zbytkem mletého masa.
Masovou bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně hodinu, poté bábovku otočíme dnem vzhůru, postavíme na plech a pečeme ještě dalších 40 minut. Slanou bábovku krájíme na plátky a podáváme teplou či studenou, s pečivem a nakládanou zeleninou.
Tuhle lahůdku si mnozí z nás pamatují z minulých let. Jejím základem je opravdu kvalitní vlašský salát z dobrých a poctivých surovin. Můžeme si jej připravit i sami.
Nakrájíme brambory, mrkev, celer, šunkový salám a okurky na jemné nudličky. V míse je promícháme s předem povařeným hráškem, majonézou, hořčicí a dochutíme solí a špetkou pepře. Salát necháme v chladu dobře odležet. Rozdělíme jej po hromádkách do misek a na každou hromádku položíme půlku vejce. Přelijeme jej kvalitní majonézou prošlehanou s trochou okurkového láku a ozdobíme proužkem kapie a čerstvou petrželkou. Nesmíme zapomenout na plátek salámu, který pečlivě stočíme do kornoutku a umístíme na zbylé místo v misce. Podáváme se slaným rohlíkem.
Mezi oblíbené recepty z natvrdo uvařených vajec patří i vaječné tlačenky. Jsou chutné, skvěle vypadají a hodí se na svačinu kdykoliv během dne, ale také jako součást snídaňového menu.
Vejce uvaříme natvrdo a po vychladnutí oloupeme. Sterilovanou zeleninu scedíme a nálev ponecháme stranou. Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky. Směs osolíme, opepříme a promícháme s majonézou. Z nálevu ze sterilované zeleniny připravíme želatinu podle návodu a necháme lehce vychladnout. Želatinový nálev poté vmícháme k ostatním surovinám. Hotovou směs vlijeme do formy, kterou jsme předtím vyložili potravinovou fólií a necháme cca 2-3 hodiny ztuhnout v lednici. Dostatečně ztuhlou tlačenku z formy vyklopíme a nakrájíme na plátky. Podáváme opět s čerstvým pečivem, hodit se bude i lehký jarní salát.
Vyzkoušejte i další recepty ze zbylých vajíček, které z vás udělají hvězdu kuchyně!
Znáte všechny způsoby vaření a přípravy vajec?
Vajíčka patří díky své vysoké nutriční hodnotě k nejvýživnějším potravinám a byla by chyba je z jídelníčku vyřazovat. Vejce obsahují vitamíny, lehce stravitelné bílkoviny, nerostné soli, vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, síru a chlor. Samozřejmě je tu také obávaný cholesterol, obsažený ve značné míře ve vaječném žloutku. Výzkum však ukázal, že to s tímto „špatným cholesterolem“ nebude tak horké a odborníci dnes vejce spíše doporučují.
Zkuste vajíčkovou pomazánku podle našeho receptu
Vejce k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří. Dnes si připravíme výbornou pomazánku z přebytků vajec, kterou podáváme na čerstvém pečivu.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena