Cibule

Cibule

Cibule patří mezi nejpoužívanější zeleninu, která dodává pokrmům požadovanou chuť. Pochází z Asie a udržuje se u nás v kuchyni již po několik stovek let. Egypťané ji nejraději používali syrovou a už tenkrát věděli, že má léčivé účinky. Existuje mnoho odrůd, které se liší barvou, velikostí a tvarem.

17390×

DRUHY CIBULE

Cibule kuchyňská

Má okrově žlutou až žlutou slupku. Její ostrá chuť zůstává i po přípravě, takže je vhodná do polévek, omáček i dušených pokrmů. Pokud ji vaříme ve vývaru neoloupanou, polévka získá krásně žlutavou barvu. Kuchyňská cibule tvoří většinu světové produkce a je velice vhodná k uskladnění.

Sladká cibule

Říká se jí také španělská, je velice oblíbená v Americe a Španělsku. Nejlepší je zapékaná a plněná, často se z ní dělají kolečka a smaží se. Je výbornou přílohou ke grilovaným masům, stačí ji jen trošku podusit na víně s bylinkami.

Červená cibule

Je velice známá také jako italská nebo nachová. Má kulatý či podlouhlý tvar a je jemně nasládlá. Vařením bledne, takže je nejlepší, když se používá za syrova. Výborná je naložená v osoleném octě s bylinkami. Je to výborná ozdoba na chlebíčky.

Šalotka

Má velice jemnou chuť a vůni podobnou česneku, patří také proto k nejlepším. Šalotky jsou nepostradatelné při výrobě omáček, zejména francouzských. Nakládají se do vinného octa, získaná šťáva se používá jako dresink.

Naťové cibulky

Nazývají se také salátové cibule, mají dlouhé štíhlé listy a protáhlé nažloutlé cibule. Listy jsou křehké s velice jemnou chutí. Výborně se hodí do salátů a opékaných směsí. Podobná je jí velšská cibulka, která má podobnou chuť jako pórek.

Cibulky k nakládání

Sklízí se opravdu maličké, mají tenkou papírovou slupku, která se velice špatně loupe. Proto se před loupáním namáčí cibulky do horké vody, slupka změkne! Nakládají se a krom toho jsou výborné dušené jako příloha nebo do polévek jako vložka.

Je důležité vědět, že oloupaná cibule velice rychle ztrácí svoji vůni i chuť, proto je lepší ji ihned spotřebovat. Kterému druhu cibule dáváte přednost?/p>

user-icon

autor Vilienka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz