Chalva - sezamový zážitek

Chalva - sezamový zážitek

Pro někoho známá sladká pochutina, pro někoho pojem, který neví, kam zařadit. Stačí zamířit do obchodů s racionální výživou a vybrat si příchuť.

55934×

Přestože většina Čechů dává stále přednost typické místní stravě, začíná se u řady lidí objevovat zájem o zdravý životní styl. Kromě méně energičtější stravy, výběru některé z mezinárodních kuchyní, dochází i k častějším nákupům v obchodech se zdravou výživou a bio produktů. Máme-li rádi sladké, můžeme si pochutnat třeba na chalvě.

Chalva je pochoutkou ze semínek

Chalva je hodně sladkou přírodní pochoutkou. Základní surovinou jsou rozemletá sezamová semínka (tzv. sezamová pasta tahini), smíchaná s medem. Další variantou výroby chalvy je směs ze slunečnicových semínek, oslazených cukrovým sirupem. Díky kvalitním přírodním látkám se dá říci, že je vydatným zdrojem vitamínů, stopových prvků i proteinů a sacharidů. Chalva se pyšní vysokým obsahem železa, hořčíku a draslíku. Protože je připravována bez konzervačních látek a chemických procesů, doporučuje se chalva i dětem a sportovním nadšencům.

Na množství záleží

Sezamová chalva je rychlým zdrojem energie a má vysokou energetickou hodnotu. Pravidelnou konzumací lze docílit i přírůstku hmotnosti, tedy je-li naším cílem přibrat. Máme-li problémy s váhou, měli bychom si hlídat přijaté množství chalvy jakéhokoliv druhu. Samozřejmě ji nemusíme vynechat ze stravy úplně, ale dopřávat  bychom si ji měli s mírou.

Chalva - sladký zážitek z dovolené

Turecko, Řecko, Makedonie, Tunisko nebo Egypt. A i v dalších zemích (zejména s arabskou kulturou) se můžeme setkat s chalvou jako velmi sladkým dezertem. Používá se jako doplněk do pohárů, do ovocných salátů, sice hodně sladce, ale výborně chutná i samostatně.

S chalvou se můžeme setkat v podobě balených tyčinek, je k dostání také na váhu nebo balená v umělohmotných miskách. Chalva je vlastně specialitou na způsob tureckého medu, v Tunisku se jí říká také Assida. Ve většině zemí můžeme chalvu zakoupit jen tak na ulici, rozlámanou na větší kousky.

Chalva dobře chutná v kombinaci s bílým vínem nebo sypaná čerstvě namletou skořicí.

Chalva a různé druhy příchutí

Chalva je sama o sobě pochoutkou. Nasládlá příchuť bývá doplňována o vanilku, kakao a různé druhy oříšků, nejčastěji pistácie. Najdou se i druhy plněné sušeným či kandovaným ovocem.

Na výběr je i ruská chalva, která bývá ochucována melasou, proto není tolik sladká a dá se říci ještě zdravější.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena