Den dopředu si namočíme bílé fazole. Druhý den je v čisté vodě uvaříme. Zeleninu si očistíme a nakrájíme. Mrkev použijeme velkou, z pórku použijeme zelenou část.
V kastrolu na oleji osmahneme cibuli zároveň s mrkví a červeným zelím, po osmažení přidáme na proužky nakrájenou zelenou část pórku a koření. Chvilku restujeme, pak přilijeme trochu vody a fazole a necháme 5 minut dusit.
Mezitím si z vody, octa, cukru a soli připravíme sladkokyselý nálev, vmícháme do něj solamyl a vlijeme do hotového jídla. Necháme 2 minuty povařit a máme hotovo.
Množství octa, soli a cukru je orientační, protože každý druh cukru i octa jinak chutná a má jinou sílu chuti. Je možné použít cukr obyčejný, nerafinovaný, třtinový světlý i tmavý, ocet vinný, jablečný, chemický, nebo umeocet. Takže doladění chutí je individuální. Jídlo se sladkokyselým nálevem je doopravdy vynikající a stojí za to vyzkoušet různé podoby tohoto pokrmu. Pokud nevaříme pro děti, přidáme ještě trochu chilli, případně jiného ostřejšího koření. Druh zeleniny lze také obměňovat, takže jídlo může být pokaždé jiné.
Sladkokyselé pikantní fazole podáváme s libovolnou přílohou.