Česká kuchyně 2. díl

Česká kuchyně 2. díl

Omáčky. V historii měly pouze překrýt nepříjemnou vůni a chuť pokrmů. Dnes však doplňují nejrůznější masová i zeleninová jídla. Omáčky můžeme kombinovat s hlavním pokrmem i přílohou.

11753×
V české lidové kuchyni našly oblibu jednoduché omáčky, jejichž základem bývala obvykle jíška z tuku a hladké mouky, ředěná masovým nebo zeleninovým vývarem. Jeto vlastně základní omáčka bešamel nebo omáčky velouté, které se k nám dostaly z Francie. Chuťově se však upravovaly charakteristickými surovinami - koprem, cibulí, rajčaty nebo houbami. Takové omáčky jsou energeticky poměrně vydatné, proto by se měly doplňovat raději vařenými brambory nebo dušenou či vařenou rýží než knedlíky. Není nutné k nim podávat maso, proto patří i do levné kuchyně. K česnekové či křenové omáčce můžeme podat kousek uzeniny, k rajčatové těstoviny sypané sýrem. Ke koprové omáčce se hodí vařené vejce. Omáčky však nejsou jen klasické omáčky. Patří mezi ně i dochucovací omáčky jako je sójová omáčky a omáčky vyrobené ze sójového základu, worcesterská omáčka, ale také omáčky jako je salsa a další. Ty však nejsou typicky české. Přílohou k omáčkám mohou být těstoviny, vařená rýže, knedlíky houskové i bramborové, ale také "obyčejné", zato však velmi chutné a oblíbené brambory.

Informace o bramborech

Brambory jsou v zimě velkým dodavatelem vitamínu C, ale ne všechny úpravy bramborám vitamín zachovají. Brambory pečené ve slupce v troubě nebo vařené nad párou a ihned čerstvě konzumované si ho uchovají 70%. Špatnou úpravou může jeho obsah klesnout i na 7%! Například ponecháním oloupaných brambor ve vodě je velice znehodnocujeme. Na jaře, když brambory klíčí, je vaříme vždy dobře oloupané. Také slupku zelených brambor odkrájíme. Už v 17.století také v českých zemích lidé poznali brambory, ale až v 18.století se začaly brambory více používat při přípravě běžné stravy. Obliba brambor vzrůstala především proto, že se jim u nás jejich pěstování dařilo. Bylo možné brambory pěstovat i na chudých podhorských políčkách. České hospodyně začaly z brambor připravovat úplné kulinářské divy. Receptář bramborových pokrmů se rozrůstal, až se brambory staly doslova a do písmene nejoblíbenější a nejobvyklejší lidovou potravinou a vlastně jí jsou dodnes. Snad pouze brambory lze připravit tak chutně, že jim leckdo dá přednost i před masitým chodem. Takový bramborák z babiččiny kuchyně - tu je už něco! Všechny bramborové dobroty stojí za to vyzkoušet, každý kraj má jinou "inspiraci", ale jsou to vždy jídla chutná, zdravá a jejich příprava není tak složitá. Pokud vás článek zaujal, přečtěte si také první díl o polévkách, který najdete zde . Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Stáňa

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena