Kopr a jeho všestranné využití
Bylina s výraznou vůní a nasládlou chutí se přidává v české kuchyni do omáček, salátů a zálivek, používá se k nakládání zeleniny. Kopr bývá častou součástí bramborových jídel a pokrmů z vajec. Známé jsou i léčivé účinky - působí proti škytání, nadýmání, má močopudné účinky a organismus celkově uklidňuje.
Zajímavosti o kopru:
- při neslané dietě nahrazuje právě kopr chuť kmínu
- kopr lze vypěstovat i v truhlíku v bytě nebo na balkóně
- hodí se jako doplněk ke květinovým dekoracím
- kopr přidaný ke kytici růži provoní celou místnost
- koprovou nať můžeme uchovat zmrazením nebo usušením
- nať kopru lze naložit do octa nebo oleje
- kopr výborně ochutí jogurtovou zálivku
- ve spojení s česnekem připomene pravou chuť koření tzatziky
Pampeliška uznávanou léčivkou
Málokdo zařazuje kořen nebo listy pampelišky do připravovaných jídel, přitom je to velká škoda. Kořen obsahuje množství inzulinu, který se uplatňuje především při léčbě cukrovky. Listy jsou známy svým obsahem tříslovin, vitamínem C a provitamínem A, hodí se do čerstvých salátů a polévek.
Zajímavosti o smetance lékařské
- z kořene pampelišky se vaří odvar, ale dá se jíst i vařený jako jiná kořenová zelenina
- pampelišková nať se užívá ve formě nálevu, odvar má diuretické účinky
- listy smetanky chutnají lépe "vybělené", jsou pak křehčí, proto je před trháním na pár dnů zastíníme (látkou, kartonem či překryjeme květináčem)
- z květů pampelišek se připravuje dobrý med, který se hodí k proslazovaní čajů
- pampeliška se nehodí do květinových vazeb, květy se otvírají pouze na přímém slunci
- při poranění rostlina vylučuje bílou tekutinu, která způsobuje špatně odstranitelné skvrny z kůže i oděvu
Kopřivá má silné pročišťující účinky
Pro mnohé jen "pálivý plevel", jiný na kopřivu v podobě čaje, šťávy nebo přímo v pokrmech nedají dopustit. Už naše babičky znaly její sílu. Tato léčivka překvapí obsahem cenných látek - vitamínů a zejména železa. Konzumací v jakékoliv úpravě snižuje hladinu cukru v krvi, podporuje krevní oběh, má močopudné a odhleňující vlastnosti. Kopřiva posiluje a léčí.
Zajímavosti o kopřivě dvoudomé
- kopřiva je pokryta chloupky s histaminem a kyselinou mravenčí, proto při dotyku vznikají na pokožce malé puchýřky
- z mladých kopřiv se připravují velmi účinné "čistící kúry" k pročištění krve
- ze suchých listů připravíme odvar na vlasy pro jejich lesk a zamezení vypadávání
- extrakt z kopřivy je součástí i některých krémů a mastí určených k léčbě ekzémů, lupénky apod.
- z mladých kopřiv připravujeme pokrmy, listy však před konzumací musíme spařit nebo jinak tepelně upravit
- kopřivu užijeme do nádivek, polévek, bramborových placek, bylinkových másel apod.
Foto:
Pixmac.cz