První krok bývá nejtěžší a platí to i u vajec. Jaká vajíčka vybrat? Jak je správně uvařit? Jak postupovat při barvení?
Bohužel zejména před Velikonocemi je obrovská poptávka po vejcích s bílou barvou skořápky. Barva vápenité slupky závisí na plemenu slepice. Bývá pravidlem, že slepice s bílým peřím budou snášet bílá vajíčka, slepice s hnědým peřím nám dají hnědá vejce. Chuděry sněhobílé slepice se mohou usnášet, ale stejně jarní poptávku nemohou uspokojit a co si budeme povídat, moc dobře o tom vědí i obchodníci a cenu bílých vajíček šponují, jak se dá. Na někoho však zbudou pouze hnědá vejce, která se poměrně obtížně barví, proto si zajistěme bílá vajíčka v potřebném množství s rozumným předstihem. Máme-li pouze hnědá vejce, nemusíme se hroutit, červená či modrá barva na ně také poměrně snadno chytne. Vyfouknutá vajíčka můžeme přetřít i akrylovou bílou barvou a vyřádit se v barvení podle libosti. Hnědá vajíčka jsou také skvělá na vyškrabované kraslice. Jistě mi ale dáte za pravdu, že bez bílých vajec se ty správné Velikonoce neobejdou.
Bíle zbarvená skořápka má bohužel tu negativní vlastnost, že velmi snadno praská. Narozdíl od své hnědé "kolegyně" je totiž skořápka tenčí, snadno se tak může stát, že i polovinu vajec pokrývají nevítané prasklinky. Naštěstí tento problém řešily již generace před námi, a proto existuje řada fíglů, jak co nejvíce vajíček uchránit. A zde jsou tradované recepty:
Nejjednodušší úpravou velikonočních vajíček je jejich prosté obarvení. Před samotným barvením je nutné vejce odmastit, aby barva rovnoměrně přilnula ke skořápce. Pokud je na vajíčku výrazné razítko, které by nám některé barvy nemusely překrýt, stačí hadřík a trocha tekutého písku a jemně razítko setřeme.
Připravíme si barvu, ve které vajíčko dostane svůj finální odstín. Mohou to být jak syntetické barvy, tak odvary z přírodních zdrojů, o kterých se již brzy dozvíte v některém z příštích článků. Vajíčko „louhujeme“ ve vlažné lázni asi 10 minut a obracíme jej, aby se obarvilo rovnoměrně. Po vyjmutí vajíčko položíme na savý hadřík a rovnoměrně jím otáčíme, dokud neuschne. Jinak by na povrchu byly nevzhledné skvrny. Ve finále vajíčko potřeme tukem, aby se krásně lesklo a koledníci mohou začít chodit!
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena