V kuchyni je pevný sníh z bílků nezbytný pro přípravu laskonek, pusinek, dortu Pavlova, indiánků, ale také krémů nebo nadýchaného piškotu.
-> Sněhové cukroví sluší Vánocům i oslavám. Zkuste pusinky, suchárky či chlebíčky

Zvládnout správnou techniku není složité, ale vyžaduje dodržet několik zásad:
- Čistá mísa. Nejčastější překážkou je zbytková mastnota. Nádoba, ve které budeme šlehat sníh, by měla být ideálně kovová nebo skleněná, které jdou dobře umýt (narozdíl od plastových). Jakákoli stopa tuku (včetně žloutku) dovede snahy o sníh překazit
- Teplota. Bílky se budou líp šlehat, když budou teplejší než rovnou z lednice. Ideální je pokojová teplota, díky ní bude sníh také stabilnější.
- Postupné přidávání cukru. Cukr do sněhu přidáváme až ve fázi, kdy jsou bílky částečně našlehané a tvoří měkké špičky. Postupným přidáváním se cukr stihne rozpustit a výsledný sníh je hladký a lesklý. Pokud chceme mít jistý úspěch, vyhněme se moučkovému cukru. Do něj se někdy přidává škrob a bílky pak nejdou vyšlehat.
- Pro lepší pevnost, například k výrobě pusinek, pomůže přidat špetku soli pár kapek octa nebo citronové šťávy. Kyselina pomáhá denaturovat bílkoviny a tím sníh stabilizovat.
Bílky šleháme na vyšší otáčky, dokud sníh nevytvoří na metlách po vytažení pevné, lesklé špičky. Sníh se také ani nehne, když mísu otočíme dnem vzhůru.
-> Co s bílky? Upečte si jednoduché cukroví