Polský žurek s klobáskou, velice dobrá kyselá polská polévka s dodatkem vajíček a vařených brambor.
Hodnocení
4.5
/ 5 (41x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Majoránka2 lžičky
Cibule1 ks
Vegeta1 lžička
Bobkový list1 list
Uzený bůček10 dkg
Sušené houby10 dkg
Mletý černý pepř
Hustá zakysaná smetana1/2 sklenky
Zákvas2 sklenice
Bílá klobása30 dkg
Nové koření2-3 kuličky
Podle chuti
Sůl
Nastrouhaný křen
Podle potřeby
Brambory vařené
Vejce natvrdo2 ks
Postup přípravy
Cibulku a česnek obereme a pokrájíme na čtvrtky. Hřiby umyjeme a namočíme v 1/4 skleničky vody.
Klobásku omyjeme a lehce nařízneme. Bůček pokrájíme na kostičky.
Do hrnce vlijeme 3 sklenky vody, zavaříme ji a přidáme pokrájené hřiby, cibulku a česnek. Lehce posolíme.
Potom přidáme klobásku a polovinu bůčku. Vše povaříme 30 - 40 minut na malém ohni.
Po 20 minutách dodáme vegetu, bobkový list, anglické koření a pepř.
Uvařenou klobásku vyndáme, prokrojíme a vložíme zpět do polévky. Potom dodáme Zákvas na polský žurek, majoránku a ještě chvilku povaříme.
Hotovou polévku odstavíme a přidáme smetanu.
Druhou půlku bůčku osmahneme na pánvičce. Na talíř dáme pokrájené vejce a brambory (mohou být zbylé brambory ze včerejška) a bůček. Vše potom zalijeme hotovým žurkem.
TIP: My si doma do polévky dodáváme strouhaný křen. Místo brambor dodáváme také sušený chleba.
Dobrý den, i já patřím k milovníkům tohoto receptu. Recept se může lišit v podání jednotlivých kuchařů. Zřejmě nejlahodnější žurek lze dostat v restauraci DOMEK v Kudowě Zdroji, ten fakt nemá chybu.