Recept na žmolkovou polévku s vejci tak, jak ji vařily naše babičky. Tato polévka je však vylepšená kuřecím masem.
Hodnocení
5.0
/ 5 (8x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Ostatní
Vejce3 ks
Sádlo3 lžíce
Kuřecí vývar1.2 l
Hladká mouka 4 lžíce
Petrželová nať1 hrst
Postup přípravy
Z kuřecího masa a kořenové zeleniny si klasickým způsobem připravíme vývar.
Ve větším hrnci ze sádla a mouky upražíme dozlatova jíšku, do které za stálého míchání rozklepneme syrová vejce. Směs mícháme, dokud nevzniknou žmolky a pak přilijeme scezený vývar.
Žmolkovou polévku osolíme, opepříme a vaříme asi 15 - 20 minut. Nakonec do horké polévky vmícháme petrželku, nakrájené vařené maso a zeleninu.
Žmolkovou polévku s kuřecím masem a zeleninou podáváme s pečivem.
Tuto vložku do polévky dělám už dávno, ale trochu jinak. Na kousku másla lehce opražím hrubou krupici a pak do ní rozklepnu dvě až tři vejde, osolím a nechám vše srazit. Přitom stále míchám. Když je to hotové, vařečkou to rozdělím na menší kousky a zavařím do polévky. Je úplně jedno, jestli do hovězí, pórkové (nemixuji), nebo z růžičkové kapusty. Je to vynikající zavářka, stojí za vyzkoušení!!!