V mléce uvařená vejce s cukrem a vanilkou, vhodná k uzené vařené šunce a jiným uzeným masům jako příloha.
Hodnocení
3.9
/ 5 (66x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
Ostatní
Sůl1 špetka
Vejce5 ks
Mléko500 ml
Cukr krystal3 lžíce
Vanilkový cukr2 balíčky
Postup přípravy
Mléko ohříváme spolu s vanilkovým cukrem, cukrem a špetkou soli. Promícháme.
Vložíme rozbitá celá vajíčka a velmi jemně vidličkou oddělíme žloutky tak, aby se roztekly. Směs vaříme na mírném ohni do konce. Po dosažení varu do tvarohové podoby celou směs přelijeme do čisté záclonoviny o rozměru cca 50 x 50 cm. Nití záclonovinu zavážeme nad hmotou a pověsíme na odkapání na 2 hodiny. Čím hrubší záclonový reliéf, tím bude náš bochánek hezčí.
Poté žlutý velikonoční tvaroh vyndáme ze záclonoviny a necháme vychladnout v ledničce.
Gratuluji.Jsem rád že se vám povedl.Nejde ani tak o vymačkání, jako o postupné stahování provázku směrem dolů ke tvarohu.Omotávat provázek jako šroubovici.
Hezký den.
Hasan
Gina
Jak to dopadlo
Tvaroh se nakonec vcelku povedl, jen jsem ho asi málo vymačkala, a proto byl uvnitř trochu vodnatý.
Byl docela dobrý, ačkoliv musím říct, že chuť vajec spolu s vanilkovým cukrem je poněkud nezvyklá. Rozhodně jsem ale ráda za podobné exkurze do méně známých cizích kuchyní. Jen tak dál!
Hasan
Re: doba vaření?
Dobrý den.Dobu vaření nelze zcela přesně stanovit.Jiné je to na plynovém a jiné na elektrickém vařiči.(15-20 min)Obecně platí ohřívat směs na hranici bodu varu(pozná se to tím, že směs mírně probublává-a na povrchu se vytváří malé "sopky")Nesmíme dopustit aby se uvařila tvrdá omeleta.V momentě kdy už je směs hustě kašovitá ji lze přelít do připravené záclonoviny.Jinak Vám gratuluji, podle fotky jste vše zvládla na výtečnou.Věřím, že Vám to bude i chutnat a dáte mi o tom vědět.
S pozdravem Hasan
Gina
doba vaření?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho by se asi měla směs vařit. Tvaroh jsem vyráběla včera a pořád jsem si nebyla jistá, jestli už je dostatečně "tvarohový". Nakonec jsem směs vařila přibližně hodinu a výsledek vypadá docela dobře (viz foto). Chutnat ho budeme zítra, už se těším! :)
Hasan
Re: K Vyjádření redakce
Dobrý den.
Chtěl bych se tímto omluvit redakci, paní nebo slečně Machálkové a samozřejmě všem zájemcům o recept na žlutý tvaroh, pro nesrozumitelnost.Nejspíš je to moje vina.Byl to můj první příspěvek a nevěděl jsem jak na to.Mně se zdálo že postup jsem popsal dobře.E-mailovou žádost redakce o upřesnění postupu a ingrediencí jsem nikdy nedostal.Následně na dotaz "Liby" jsem reagoval upřesňujícím postupem.Uběhla dlouhá doba od zaslání receptu po zveřejnění, tak jsem se domíval, že to byla redakce která postup upravila.Tímto se ještě jednou omlouvám.Ing.Ladislav Pataky