Babička tomuto pokrmu říkala jídlo z nouze. Já si to však nemyslím, protože ze zemlbáby se dá udělat skvělá pochoutka.
Hodnocení
3.5
/ 5 (113x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Ostatní
Vejce4 ks
Máslo1 lžíce
Mléko250 ml
Jablko500 g
Rozinky100 g
Cukr moučka2 lžíce
Rohlík6 ks
Skořice mletá1/3 lžičky
Vanilkový cukr1 balíček
Citronová kůra
Mletý hřebíček1 ks
Postup přípravy
Rohlíky pokrájíme na tenké plátky a namočíme v mléce. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Máslo utřeme s cukrem a postupně zatřeme žloutky. Ochutíme mletým hřebíčkem a citronovou kůrou. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Nastrouháme je najemno, zasypeme skořicí a vanilkovým cukrem.
K utřenému máslu se žloutky vmícháme rohlíky, jablíčka, rozinky a nakonec tuhý sníh vyšlehaný z bílků.
Zapékací misku vymažeme máslem, naplníme těstem a na jeho povrch rozložíme pár vloček másla. V předehřáté troubě pečeme na 180°C zvolna přibližně 45 minut.
Hotovou zemlbábu s jablky ihned podáváme.
Moje verze je taková, že do pekáče dám pečící papír, vymazat máslem a event. vysypat třeba kokosem nebo piškot. drobky. Celá vejce /2 ks/ spolu s cukrem, vanilkou a mlékem vyšlehám a třeba vánočku nebo rohlíky nakájené na plátky 1,5 - 2 cm tlusté namáčím do směsi a vyskládám těsně k sobě. Na to rozprostřít nakrouhaná jablka, posyp cukr se skořicí i třeba nasekané ořechy, rozinky a pod. i možno ochucený tvaroh a pokračujem do vypotřebování surovin. Nahoře by měla být namočená vánočka a pokrájíme plátky másla a dáme zapéct. Je jako dort - opravdu.
monet
s vánočkou
výborný recept, nahradila jsem rohlíky vánočkou od tchýně (byla suchá a málo sladká) a žemlovka z toho byla moc dobrá :)
Eva Lamaczová
Vyzkoušel jsem tento recept a výsledek byl velmi dobrý, děkuji. Rozdíl v mém jídle byl ten, že se mi nepodařilo udělat onen vaječný sníh (zlé, zlé žloutky co se dostaly do bílků), výsledek to však nijak nepokazilo. A také jsem k nastrouhaným jablkům přidal i pár hrušek, což zemlbábu trochu zjemnilo.