Zelné placky se škvarky

Říkáte si možná - obyčejné jídlo. Když do nich přidáte pokrájené škvarky a lžíci sádla navrch, tahle staročeská rychlovka vám úžasně provoní domov.


4.19x
2×

Postup přípravy

Nejprve si vezmeme zelí, dáme ho do cedníku a necháme trochu okapat. Pak zelí pokrájíme na menší kusy. Přichystáme si i škvarky - buď je pomeleme strojkem na maso, nebo nasekáme nožem nadrobno.

Nakrájené škvarky i zelí dáme do mísy, osolíme a propracujeme s moukou a vajíčkem, mělo by vzniknout mírně lepivé těsto. V případě potřeby můžeme přidat pár lžic mouky navíc.

Z těsta oddělujeme menší kousky velikosti asi pingpongového míčku a zploštíme je na tloušťku zhruba půl centimetru – můžeme rukou nebo válečkem. Nebo je druhá možnost – těsto vyválíme a vykrojíme kolečka o průměru 10 ‒ 12 cm.

Takto vytvořená kolečka dáme na plech, který vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme 20 minut. A pak máme hotovo. Placky jsou vynikající nejen teplé, ale i za studena.


TIP! Jako velké vykrajovátko můžeme použít i malý kastrůlek nebo pokličku s ostrými hranami. Placky lze ochutit také drceným kmínem a před pečením pomastit sádlem - budou křupavější.
user-icon

autor Hamé


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zelné placky se škvarky

Zpět na recept