Nejprve dáme vařit vejce natvrdo, než se uvaří, připravíme ostatní. Základní surovinu - listovou zeleninu - zkombinujeme podle možností a chuti. Vhodný je ledový salát, čekanka... Ve větších obchodech prodávají v sáčku po 150 až 250 g různé mixy. Doporučuji vyzkoušenou kombinaci (ledový salát, červená čekanka, mrkev, sladká kukuřice, sůl a cukr). Tato balení mají výhodu, že nezbyde příliš nevyužitých salátů, které se samostatně nakupují po větších kusech a ty nestihneme zkonzumovat (alespoň u nás).
Nejprve nakrájíme tvrdý sýr asi na centimetrové kostičky a dáme ho do větší mísy, do které budeme postupně přidávat všechny suroviny. Do kostiček tvrdého sýra vmícháme jednu lžíci majonézy. Snažíme se, aby byly kostičky sýra oddělené, ze všech stran obalené majonézou. Ta se postará o to, aby dostal tvrdý sýr ve spojení s majonézou svoji chuť a současně i sýr mírně změknul a zvláčněl. Plísňový sýr nakrájíme na menší plátky, který přidáme do mísy, ale zamícháme později, až s dalšími surovinami. Rajče nakrájíme na malé kousky. Dále menší cibuli překrojíme na poloviny a pak napříč nakrájíme na tenké plátky, aby vznikly půlkroužky, které opět přidáme do mísy. Natvrdo uvařená a oloupaná vejce nakrájíme na malé kousky. Podle chuti osolíme, doporučuji půl kávové lžičky na uvedené množství surovin. Lehce opepříme a do mísy doplníme kapary.
Veškerý připravený salát opět lehce osolíme a vše opatrně dohromady zamícháme. Opatrně proto, aby se měkké součásti (rajčata, vejce) nerozmačkaly na kaši. Na závěr salát dochutíme balzamikovým octem nebo oblíbenou zálivkou.
Zeleninový salát se sýrem a vejci podáváme s pečivem, ale chutná i samostatně.