Z mouky, droždí, rozpuštěného másla, vlažného mléka a soli vypracujeme těsto a necháme ho vykynout. Očištěnou zeleninu (mrkev, cuketa, pórek apod.) nakrájíme na malé kousky a cibuli jemně nasekáme. Použijeme různou zeleninu, kterou máme doma, případně i mraženou. Nivu nastrouháme.
Zeleninu orestujeme na másle a necháme vychladnout. Vejce, strouhanku, smetanu, nivu smícháme, osolíme a opepříme. Vykynuté těsto rozválíme na dva díly v poměru 2:1.
Větším dílem těsta vyložíme vymaštěnou kulatou koláčovou formu tak, aby těsto nepřesahovalo okraj a vidličkou ho několikrát propícháme. Zeleninovou směs promícháme se sýrovou směsí a naneseme na těsto.
Druhý díl těsta rozválíme na mikroténové fólii, s jejíž pomocí plát přeneseme na koláč. Kraje těsta s pomocí vidličky uzavřeme a střed opatrně propíchneme. Potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem.
Koláč s nivou pečeme 1 hodinu v předehřáté troubě při 160 °C.
Zeleninový koláč s nivou podáváme jako výbornou chuťovku k pivu nebo vínu.