Všechnu zeleninu očistíme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky. Brokolici rozebereme na růžičky. Česnek prolisujeme.
Na másle orestujeme kořenovou zeleninu. Pro barvu můžeme přidat brokolici nebo růžičkovou kapustu. Základ trochu osolíme a přidáme 4 kuličky pepře a malý kousek cibule. Zalijeme vodou a vaříme asi 15 minut.
Mezitím na másle rozpustíme droždí. Přidáme majoránku, stroužek drceného česneku, trochu pepře a soli, nebo polévkového koření, špetku muškátového květu a odstavíme z ohně. Potom přidáme rozklepnuté vejce a promícháme. Podle potřeby zahustíme. Dříve jsem zahušťovala strouhankou, ale teď už jen jemnými ovesnými vločkami, které se prodávají v papírovém sáčku. Hmotu necháme asi 5 minut stát, aby směs zhoustla a poté buď uválíme kuličky nebo 2 lžičkami odkrajujeme noky přímo do vroucí polévky.
Drožďové knedlíčky zavařujeme asi 3 minuty, než vyplavou. Ze zeleninové polévky vylovíme cibuli, kuličky pepře a dochutíme polévkovým kořením a zelenou petrželkou.
Hotovou zeleninovou polévku s drožďovými knedlíčky podáváme horkou. Můžeme přidat čerstvé pečivo.