Recept na závin z pivního těsta. Plníme mákem, tvarohem a švestkami.
Hodnocení
4.6
/ 5 (47x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Náplň
Žloutek3 ks
Rozinky1 hrst
Cukr moučka4 lžíce
Vanilkový cukr1 balíček
Měkký tvaroh500 g
Podle potřeby
Švestky15-20 ks
Rozpuštěné máslo3 lžíce
Ostatní
Cukr moučka3-4 lžíce
Mletý mák6-8 lžic
Těsto
Hladká mouka 400 g
Světlé pivo15 lžic
Hera250 g
Postup přípravy
Z prosáté mouky, piva a tuku vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout.
Švestky omyjeme a vypeckujeme. Mletý mák promícháme s moučkovým cukrem. Připravíme si náplň z tvarohu. Rozinky spaříme a necháme okapat. Tvaroh prošleháme se žloutky a oběma cukry dohladka. Nakonec vmícháme rozinky.
Z těsta vyválíme dva obdélníkové pláty. Každý posypeme mákem smíchaným s cukrem a slabě pokapeme rozpuštěným máslem. Pomocí lžičky mák poklademe tvarohovou náplní a střed naplníme švestkami.
Těsto zavineme, potřeme rozpuštěným máslem a upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Ještě teplý závin posypeme moučkovým cukrem.
Vychladlý plněný pivní závin nakrájíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji.
Děkuji za výborný tip. Roláda chutná skvěle. Co jsem udělala jinak, byl posyp na vrchu rolád (nastrouhané kešu oříšky), vypadá to pěkně. Druhou obměnu nedoporučuji. Došly mi švestky a do druhé šišky jsem dala banány a sušené švestky a není to ono. Dá se to, ale je znát, že další varianta není původním záměrem. Dobrou chuť...