S receptem na zavařovaná rajčata a papriky vyrobíme chutnou zeleninovou směs do zásoby. Získáme vynikající základ k přípravě leča, guláše nebo dušeného masa.
Hodnocení
4.6
/ 5 (18x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Sůl6 lžic
Ostatní
Paprika2 kg
Rajče3 kg
Postup přípravy
Zeleninu očistíme.
Do jedné misky nakrájíme papriku na nudličky a osolíme ji polovinou soli.
Do druhé misky nakrájíme rajčata na menší měsíčky. Osolíme je zbytkem soli.
Zeleninu necháme minimálně 2 hodiny uležet, aby pustila šťávu.
Do připravených sklenic o objemu 3,5 dl nebo menších střídavě naskládáme vrstvy papriky a rajčat. Vše zalijeme šťávou z misek a uzavřeme.
Rajčata a papriky sterilujeme asi 20 minut. Pak je zakryté necháme až do úplného vychladnutí.
Zavařovaná rajčata a papriky je dobré mít doma připravené. Pokud je používáme, solíme pokrm z nich až nakonec, protože směs obsahuje hodně soli.
Ďakujem. Skutočne výborne chutia a je fajn, ak sú pri varení kedykoľvek k dispozícii.
Katka
výborný recept
Takto papriky a rajčata zavařuji již několik let. Jsou výborné a když je používám tak jsou chutné, skoro jako čerstvé.
bernar
Re: zelené papriky s rajčaty ve vlastní šťávě
Ďakujem za komentár, máte pravdu, možno by sa počet lyžíc mohol vymeniť za počet lyžičiek... Je to v zimnom období vynikajúca delikatesa, keď si síce môžeme zeleninu kúpiť, no s chuťou letnej, takto zavarenej, sa to porovnať nedá.
mazlík
zelené papriky s rajčaty ve vlastní šťávě
...tento recept mám z Kuchárské knihy z roku 1978. Léta takto papriky s rajčaty zavařuji, a dnes už i moje dcery.
Původní recept, ale neuvádí tak velké množství soli- je zbytečné.
Do každé sklenice stačí nahoru jen trošku posolit, sterilizuje se 30 min. při 100 oC, nic se nekazí, vydrží. Je to nejlepší způsob, jaký jsem vyzkoušela,doporučuji. :-)
bernar
odpoveď
Neviem, či to pomôže, ale ja poznám zaváranie zelených paradajok v náleve z DEKA alebo červených v slanom náleve - sterilizovaných.