Housky nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a jemně usekáme. Zelenou petrželku pokrájíme. V mléce rozkvedláme celá vejce.
Na másle osmažíme cibulku a housky dozlatova, vše přendáme do mísy a necháme vychladnout. Potom zalijeme mlékem s vejci a necháme vsáknout. Přisypeme mouku, petrželku, ochutíme solí, muškátovým oříškem a ze směsi vypracujeme těsto. Mokrýma rukama tvarujeme malé knedlíčky, které vkládáme do vroucí vody a zvolna vaříme asi 10 minut.
Hotové knedlíčky necháme okapat, potom je na oleji orestujeme a rozdělíme na porce dušeného špenátu. Knedlíčky poklademe plátky sýru a zapékáme v předtopené troubě, dokud se sýr nerozpustí. Misky ozdobíme bylinkami, zeleninou a ihned podáváme.
Příloha: Špenát očistíme, omyjeme a pokrájíme. Na oleji necháme zpěnit cibulku, přidáme špenát a krátce orestujeme. Zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a vydusíme. Smetanový špenát rozdělíme do zapékacích misek.
Uvařené houskové knedlíčky můžeme podávat jako přílohu k pečeným masům, zadělávaným pokrmům apod.