Do vroucí osolené vody dáme uvařit těstoviny (například farfalle) do poloměkka. Těstoviny slijeme a dáme do zapékací misky. Z másla, hladké mouky a mléka uděláme bešamelovou omáčku, kterou ochutíme muškátovým oříškem, italským kořením a solí. Omáčku vaříme cca 15 minut a necháme zchladnout.
Cibuli nakrájíme nadrobno, dva stroužky česneku nožem rozmáčkneme a žampiony nakrájíme na kostky. Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli až zesklovatí, poté přidáme nožem rozmáčklý česnek a po chvilce nakrájené žampiony. Chvíli restujeme, na závěr lehce osolíme a přidáme trochu italského koření.
V osolené vodě uvaříme doměkka brokolici, slijeme a nakrájíme nadrobno. V pekáčku smícháme těstoviny, brokolici a žampiony a vše zalijeme omáčkou. Tvrdý sýr nastrouháme, odebereme čtvrtinu a smícháme s rozšlehanými vejci. Vejce se sýrem rozprostřeme na těstoviny a poté vše zasypeme zbylým sýrem.
Připravenou směs dáme zapéct do trouby předehřáté na 190 °C na cca 20 minut do zezlátnutí sýra.
Zapékanou brokolici se žampiony můžeme podávat s kyselou okurkou či salátem jako hlavní chod.