Den předem namočíme fazole do studené vody.
Fazole zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a prudce vaříme 20 minut. Zbylou vodu scedíme, fazole odložíme a udržujeme teplé.
Penne (rýhované krátké trubičky) vaříme v mírně osolené vodě s 1 lžící olivového oleje asi 3 minuty. Potom je scedíme, odložíme a udržujeme teplé.
Fazole přesypeme do velkého kastrolu, podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme zbývající olivový olej, cibuli, česnek, bobkové listy, oregano (dobromysl), tymián, červené víno a rajčatový protlak a zamícháme. Přivedeme k varu, potom kastrol přikryjeme pokličkou a vložíme na 2 hodiny do trouby předehřáté na 180 °C (u plynové trouby stupeň 3-4).
Do fazolí vmícháme těstoviny, celer, fenykl, žampiony a rajčata, pokrm dochutíme solí, pepřem a třtinovým cukrem a posypeme strouhankou. Kastrol opět přikryjeme pokličkou a fazole s těstovinami pečeme v troubě ještě další hodinu.
Pokrm podáváme horký s listovou zeleninou (radicchio, roketa, endivie, hlávkový salát) a křupavým pečivem.
Zdroj: Špalíček receptů Těstoviny
Nakladatelství SLOVART