Nejdříve si připravíme boloňskou omáčku. Rozehřejeme sádlo na pánvi, přidáme najemno nakrájenou cibulku a česnek, krátce osmahneme. Nakrájíme si loupaná rajčata na kostičky a přidáme. Necháme cca 5 protáhnout a přidáme 500 g masa. Na závěr přidáme 2 velké lžíce protlaku, okořeníme pepřem, solí a troškou provensálského koření. Dělám ji záměrně více, aby byly lasagne šťavnatější. Tudíž místo 500 g masa, můžete použít klidně masa více.
Jakmile máme připravenou boloňskou omáčku, pustíme se do bešamelové omáčky. Na ni budeme potřebovat 400 ml mléka, lžíci hladké mouky, špetku soli, špetku muškátového oříšku, kostičku másla (cca 60 g). Mléko zahřejeme a postupně dáváme sůl, muškatový oříšek, máslo a za stálého míchání přisypeme lžící hladké mouky. Mícháme, dokud není omáčka hustá.
Připravíme si pekáč na lasagne. Vytřeme jej tukem či máslem a na dno pokládáme na kolečka nakrájená rajčata, aby se nám lasagne nepřipekly. Potom na rajčata již klademe první řadu těstovin tak, aby nebyly zbytečné mezery. Těstoviny polijeme bešamelovou omáčkou, boloňskou omáčkou a na závěr posypeme sýrem, takto postupujeme dokud nevyčerpáme všechny suroviny. Před zapečením povrch lehce zasypeme sýrem niva, který dodá výbornou chuť.
Zapečené lasagne s mletým masem podáváme ještě teplé.