Brambory pořádně omyjeme a dáme vařit ve slupce. Brambory vaříme v osolené vodě, až jsou skoro měkké. Pak brambory slijeme a oloupeme. Nakrájíme je na kostky nebo na kolečka.
Během vaření si očistíme a na kolečka nakrájíme pórek, cibuli po oloupání libovolně nakrájíme. Společně osmahneme na oleji.
Brambory v misce promícháme se zeleninou, přidáme ještě na půlky nakrájená rajčátka a na kostičky nakrájený eidam. Vsypeme do zapékací formy a zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou. Vejce nezapomeneme dochutit vegetou a mletou pálivou paprikou. Posypeme provensálským kořením.
Brambory s vejcem dáme do vyhřáté trouby a zapékáme asi 30 minut, až je povrch křupavý. Podle chuti můžeme ještě i na závěr posypat strouhaným sýrem a nechat sýr roztát.
Zapečené brambory s vejcem podáváme jako hlavní chod a dopřát si ho mohou samozřejmě i nevegetariáni.