Rychlé, jednoduché a hlavně vynikající jídlo z brambor. Dobrý a chutný recept.
Hodnocení
4.0
/ 5 (4x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek6 stroužků
Brambory800 g
Cibule1-2 ks
Eidam150 g
Anglická slanina100 g
Podle chuti
Sůl
Koření
Podle potřeby
Slunečnicový olej
Postup přípravy
Brambory očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Jednu větší cibuli nakrájíme na kostičky. Dále oloupeme přibližně 6 stroužků česneku a prolisujeme je. Nakonec nastrouháme sýr eidam.
Zapékací misku vymažeme slunečnicovým olejem a začneme ji naplňovat.
Nejdříve na dno naskládáme plátky brambor, na ně dáme cibuli nakrájenou na kostičky, dále 2 prolisované stroužky česneku a nakonec posypeme trochou strouhaného sýra. Celé to osolíme, nasypeme trochu kořením podle chuti například kořením na americké brambory. Postupně takto uděláme asi 3 - 5 pater.
Na poslední patro rozprostřeme asi 5 plátků anglické slaniny a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme přibližně 45 minut, dokud nejsou brambory měkké. Během pečení můžeme brambory promíchávat. Nevadí, že se vše promíchá.
Zapečené brambory s cibulí podáváme jako hlavní chod nebo jako přílohu k masu.
Dělala jsem podle rozpočtu po 6 osob, nedávala jsem anglickou slaninu, protože přecházíme na vegetariánství, ale vrstvy jsem prosypala kostičkami z jedné kosty Tofu lahůdkové. Cibule jsem dala 3, koření - Garam masala, medvědí česnek, provensálské. Povrch jsem pocvrndala olivovým olejem jako náhradou za anglickou slaninu. Výborné, děkuji za nápad!