Hrubě pomleté maso osmahneme na lžíci másla. Osolíme, opepříme, přisypeme loupané sekané mandle a přidáme citronovou kůru a šťávu. Do vychladlého masa vmícháme 1 vejce, oregano a trochu bílé strouhanky.
Vařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Do vymazaného pekáčku poskládáme půlku brambor. Osolíme je, přidáme maso, pokryjeme plátky loupaných rajčat, zakápneme kečupem a zakryjeme kolečky brambor. Brambory osolíme, pokapeme rozpuštěným máslem a vše zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci. Brambory po italsku ve vyhřáté troubě zapečeme. Zapečené brambory po italsku posypeme strouhaným sýrem smíchaným s trochou provensálského koření a dopečeme.
Zapečené brambory po italsku ihned podáváme.