Recept na vepřovou panenku ochucenou bazalkovým pestem a zapečenou v listovém těstě s anglickou slaninou.
500 g | vepřová panenka |
1.5 lžičky | bazalkové pesto |
1 ks | vejce |
70 g | anglická slanina |
1 balíček | listové těsto (rozválený plát) |
podle chuti | |
---|---|
3 špetky | sůl |
3 špetky | mletý černý pepř |
2 špetky | pálivá mletá paprika |
podle potřeby | |
2 lžíce | kečup |
1 lžíce | rostlinný olej |
Vepřovou panenku očistíme od blan a čistý váleček masa rozkrojíme přes vlákno na 3 kousky. Panenku osolíme a opepříme čerstvě mletým černým pepřem a následně na pánvi ze všech stran zprudka opečeme na malém množství oleje dohněda. Pánev odstavíme z tepla a maso necháme zchladnout. Vychladlé opečené špalky panenky hustě potřeme bazalkovo-česnekovým pestem. Vejce v misce rozšleháme se solí a špetkou pálivé papriky.
Listové těsto rozválíme na plát silný asi 2-3 mm a rádýlkem ho rozdělíme na 3 části. Každý díl těsta potřeme kečupem, poklademe anglickou slaninou a špalky panenky potřenými pestem. Těsto pevně uzavřeme, potřeme ochuceným rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřátá na 180 °C dozlatova.
Zapečenou vepřovou panenku v listovém těstě podáváme s bramborovou kaší jako hlavní chod. Ale můžeme ji nakrájet na plátky a podávat s listovým salátem a dresinkem jako chuťovku či předkrm.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena