Základní perníkové těsto

Perníkové těsto, které je základem mnoha dalších receptů na voňavé perníčky.


4.617x
60 min
1×

Postup přípravy

Z celkového množství cukru odebereme 50g a ve velkém hrnci roztavíme na karamel. Vodu přivedeme téměř k varu a přilijeme k roztátému cukru. Přidáme zbylý cukr, med, marmeládu a za stálého míchání necháme přejít varem. Odstavíme a necháme zchladnout.

Do vlažného rozvaru (asi o 30 °C, bude se nám hodit kuchyňský teploměr) zapracujeme mouku a koření. Aby nebylo těsto tak "těžké", můžeme 10% pšeničné mouky nahradit moukou žitnou.

Hotové perníkové těsto necháme asi týden v chladu rozležet a pak dále používáme. Základní perníkové těsto různě dochucujeme, zapracováváme žloutek apod. Na recepty, jak s těstem pokračovat a tvořit různé varianty perníčků, se dostane v průběhu prosince.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Základní perníkové těsto

Zpět na recept