Zabíjačkové pečené vepřové koleno

O zabíjačkách se u nás vepřové koleno nejdříve uvaří, pak se ochutí a upeče. Podává se s kyselým karamelovým zelím a pečenými brambory, za studena s chlebem. Výborný recept.


4.712x
60 min
1×

Ingredience

10 stroužkůčesnek
1 lžícesůl
1000 gbrambory
1 kscibule
3 ksbobkový list
1500 gvepřové koleno
2 lžícevepřové sádlo
15 kuličekcelý černý pepř
3 kuličkycelé nové koření

podle chuti

česnek
sůl
cibule
cukr krystal
vinný ocet
mletá sladká paprika
celý kmín

na potření

česnek

příloha

1 kscibule
100 mlvoda
3 lžícecukr krystal
2 ksbobkový list
2 lžícehladká mouka
1000 gkysané zelí
6 kuličekcelý černý pepř
1 lžičkacelý kmín
3 kuličkycelé nové koření

podle potřeby

vývar z kolene

Postup přípravy

Vepřové koleno zbavíme chloupků a nečistot, vložíme do velkého hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody, přidáme jednu očištěnou cibuli, 10 celých stroužků česneku, 3 bobkové listy, 15 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky celého nového koření a 1 lžíci soli. Pomalu přivedeme k varu a vaříme bez pokličky při teplotě 80 - 90 stupňů cca 2 hodiny, sem tam sbíráme pěnu, dokud není kůže měkká, maso musí jít lehce oddělit od kosti. Když masová vidlička lehce vklouzne do masa, je koleno uvařené. Vepřové koleno vyjmeme na desku, necháme vychladnout, vykostíme, nakrájíme na menší kusy i s kůží.

Vykostěné koleno prošpikujeme pod kůži česnekem, povrch prosolíme, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme mletou sladkou paprikou a posypeme celým kmínem. Do pekáče položíme očištěnou a na měsíčky nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku, porce masa, očištěné a na čtvrtky nakrájené brambory, které ochutíme stejně jako vepřové maso. Přidáme asi 2 lžíce domácího vepřového sádla, podlijeme malým množstvím mastného vývaru, který nezapomeneme přecedit přes husté síto. Zbytek vývaru nevyléváme, ale použijeme ho na vaření chutné zabíjačkové polévky.

Pekáč s vepřovým kolenem vložíme do předehřáté trouby a pečeme nepřikryté asi 45 minut, až je maso zlatavé a křupavé.

Když se zabíjačkové koleno peče, připravíme si karamelové bílé zelí. Domácí kysané zelí neproplachujeme, jen ho nakrájíme na menší kusy. Do suchého hrnce dáme 3 lžíce cukru, na sucho ho zkaramelizujeme do světlého karamelu, přilijeme asi 100 ml studené vody a rozmícháme do hladké konzistence. Přidáme domácí vepřové sádlo, na kterém orestujeme do zesklovatění nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí i se šťávou, okořeníme celým pepřem, celým novým kořením, celým kmínem a bobkovým listem. Zelí osolíme a dusíme asi 20 minut, ne víc, aby se zelí nerozvařilo. Poté zelí zaprášíme hladkou moukou a společně ještě povaříme, až se syrová chuť mouky ztratí. Hotové karamelové bílé zelí stáhneme z plamene, dochutíme octem a cukrem.

Na talíř položíme porci upečeného vepřového kolena, obložíme upečenou cibulí, brambory, přidáme karamelové bílé zelí a horké servírujeme. Zabíjačkové vepřové koleno můžeme podávat i studené, v tom případě přikusujeme čerstvě upečený domácí chléb a kyselé okurky.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zabíjačkové pečené vepřové koleno

Zpět na recept