- Do většího hrnce, v jakém jsme zvyklí vařit polévku, dáme rozpustit větší kousek másla, máslo zaprášíme hladkou moukou a připravíme si poctivou voňavou jíšku zlatavé barvy.
- Když máme hotovou jíšku, přilijeme k ní rajčatový protlak či rozvařená propasírovaná rajčata (záleží na chutích a časových možnostech každého jedince).
- Základ na rajčatovou polévku rozmícháme, tak abychom neměli v rajčatové směsi žádně hrudky z jíšky.
- Přilijeme vodu, přivedeme k varu, když se rajčatová směs vaří, přidáme zeleninový bujon či masox. Poté necháme cca 10 minut povařit.
- Mezitím co se polévka vaří, připravíme si drobení, kterým rajčatovou polévku zahustíme.
- Do misky si vysypeme 2 - 3 hrníčky hrubé mouky, rozklepneme celé vejce a rukama vypracujeme čerstvé drobení.
- Hotové drobení nasypeme do vroucí polévky, mouka a drobení nám polévku dostatečně zahustí, poté necháme znovu cca 10 minut vařit.
- Nakonec vydatnou rajčatovou polévku dochutíme solí, pepřem, popřípadě cukrem, někdo má rajskou raději sladší, jiný zase dá přednost přírodní kyselosti z rajčat.
Vydatnou rajčatovou polévku podáváme i jako hlavní chod, je dostatečně sytá. Opravdu je to velmi hustá polévka, která zasytí naprosto každého, může se podávat s rýží místo drobení.