Trochu jiná rybí polévka, která obvykle chutná i těm, kterým obyčejná rybí polévka nechutná. Můžeme si ji připravit nejen o Vánocích. Smetanová rybí polévka podle tohoto receptu chutná opravdu všem.
Hodnocení
4.6
/ 5 (20x)
Doba přípravy
150 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek3 stroužky
Máslo40 g
Ocet2 lžíce
Cibule3 ks
Smetana1/2 l
Celer300 g
Voda4 l
Mrkev300 g
Petržel300 g
Zázvor3 lžíce
Bobkový list3 ks
Nové koření6 kuliček
Muškátový květ špetka
Celý pepř6 kuliček
Hrášek sterilovaný350 g
Rybí vnitřnosti1-2 ks
Hlava z kapra2 ks
Příloha
Česnek2 stroužky
Rohlík4 ks
Olivový olej
Petrželová nať2 hrstě
Podle chuti
Sůl
Na ozdobu
Petrželová nať1 hrst
Postup přípravy
Připravíme si rybí hlavy tak, že odstraníme oči, žábry a podélně je ze spodní strany nakrojíme, aby se líp vyvařily.
Očištěné hlavy vložíme do hrnce s vodou, pokud máme, můžeme přidat i ploutve, ocas a kosti. K rybímu masu přidáme pepř, sůl, bobkový list, nové koření, muškátový květ, čerstvý nastrouhaný zázvor a trochu octa.
Vaříme asi 2 hodiny při mírném probublávání. Na povrchu se bude vytvářet pěna, kterou průběžně odebíráme a vyhazujeme, aby vývar zůstal čirý.
Rybí vývar přecedíme, hlavy si odložíme k vychladnutí, koření vyhodíme.
Připravíme si kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), kterou oškrábeme, nakrájíme na malé kostičky a osmahneme s česnekem na másle. Polovinu přidáme do vývaru. Vrátíme hrnec na sporák a 20 minut vaříme. Pak vše rozmixujeme ponorným mixérem přímo v hrnci a necháme na sporáku.
Až hlavy vychladnou a nepálí do prstů, obereme z nich libové maso a vrátíme ho do rybího vývaru. Zbytek hlav a kostí vyhodíme.
Přidáme nadrobno nakrájené vnitřnosti a mlíčí/jikry. Dále do vývaru přidáme cibule (pouze odstraníme slupku, jinak necháme v celku), druhou polovinu připravené kořenové zeleniny a opět vaříme.
Po 5 minutách přidáme sterilovaný hrášek (bez láku), smetanu a povaříme posledních 5 minut.
Smetanovou rybí polévku osolíme a pro ozdobu přidáme nasekanou hladkolistou petrželku.
Výbornou smetanovou rybí polévku podáváme s krutony. Připravit si můžeme třeba petrželkové z uvedených surovin (příloha). Rohlíky nakrájené na kostičky smícháme s nasekanou petrželkou a krátce osmahneme na olivovém oleji, dále přidáme česnek utřený se solí. Krutony do polévky vkládáme vždy až na talíři těsně před konzumací, aby při jídle byly ještě křupavé.