Vaření.czReceptyVýborná falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné
1 fotografie
Výborná falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné
Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné je na vzhled a chuťově velmi podobná pravé dršťkové polévce. Polévka je od té pravé téměř k nerozeznaní.
Hodnocení
4.5
/ 5 (63x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek8 stroužků
Cibule1 ks
Hlíva ústřičná500 g
Hladká mouka 2 lžíce
Mletá sladká paprika1 lžíce
Feferonka1 ks
Domácí vepřové sádlo3 lžíce
Erős pista - domácí pálivý paprikový krém1 lžička
Podle chuti
Sůl
Čerstvě mletý černý pepř
Sušená majoránka
Podle potřeby
Domácí vývar z hovězích morkových kostí
Postup přípravy
Hlívu ústřičnou očistíme a pokrájíme na širší dlouhé pásy.
Očištěnou cibuli a čerstvou feferonku pokrájíme na jemno, očištěný česnek pokrájíme nadrobno. Čím bude česneku více, tím bude polévka lepší. Petrželovou nať posekáme nadrobno.
V hrnci na rozehřátém domácím vepřovém sádle orestujeme cibuli do zesklovatění, přidáme česnek, feferonku, čerstvě mletý černý pepř a krátce orestujeme.
Přihodíme hlívu ústřičnou a restujeme do odpaření tekutiny, přisypeme mletou sladkou papriku a necháme ji v horkém tuku úplně rozpustit.
Všechno zasypeme hladkou moukou a za usilovného míchání mouku orestujeme.
Zalijeme domácím vývarem z hovězích morkových kostí a rozmícháme dohladka, aby v polévce nebyly žádné hrudky z mouky.
Polévku jen jemně osolíme, neboť vývar je slaný dost.
Mouka polévku přiměřeně zahustí. Přidáme lžičku Erős Pista. Polévku přivedeme do varu a vaříme na středním plameni, dokud hlíva ústřičná nezměkne - asi 30 minut.
Před koncem falešnou dršťkovou polévku výrazně ochutíme drcenou sušenou majoránkou. Falešnou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné nabereme do talířů, posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí a servírujeme s domácím čerstvě upečeným slaným rohlíkem.
Hlíva ústřičná je jedlá houba, roste na kůře stromů ve velkých trsech. Hlíva je bílé, ocelovomodré, šedofialové, šedohnědé až hnědé barvy lasturovitého tvaru, má široký velký přehnutý klobouk s ostrým okrajem, krátký poměrně tuhý dřík, dužina je šťavnatá, lupeny jsou úzké a husté, vějířovitě se sbíhají k dříku.
Hlíva je bez vůně, ale má lahodnou chuť. Hlíva roste na kmenech stromů od října do března. Tato polévka je požehnáním pro ty, kteří pravé dršťky nemají rádi, i ty, kteří mají rádi pravou dršťkovou. Polévka samotná má výraznou a pikantní chuť, vřele doporučuji vyzkoušet.