Višňový koláč sypaný mandlemi. Kdo nemá rád mandle, může použít vlašské ořechy.
Hodnocení
3.0
/ 5 (559x)
Doba přípravy
90 min
Ingredience
Těsto
Sůl1 špetka
Vejce4 ks
Máslo250 g
Cukr moučka250 g
Zakysaná smetana50 g
Strouhaná citrónová kůra2 lžičky
Polohrubá mouka300 g
Kypřicí prášek2 lžičky
Škorobová moučka100 g
Poleva
Cukr moučka
Citronová šťáva3 lžíce
Ostatní
Kompotované višně2 sklenice
Na ozdobu
Plátky mandlí125 g
Postup přípravy
Nejdříve si rozpálíme troubu na 200 °C. Kompotované višně slijeme, případně vypeckujeme. Necháme je okapat.
Máslo, cukr, sůl, vejce a citronovou kůru našleháme do světlé pěny. Mouku prosijeme a smícháme ji se škrobovou moučkou a kypřícím práškem. Tuto směs pak po troše a lehce vmícháme do krému. Nakonec do těsta vmícháme zakysanou smetanu.
Pečící plech vyložíme papírem a na něj rovnoměrně rozetřeme těsto. Pak na těsto rozložíme višně a posypeme mandlemi. Plech dáme do trouby a pečeme.
Nasypeme si moučkový cukr do misky, zalijeme ho citronovou šťávou a šťávou z višní, dobře promícháme. Polevu nalijeme na koláč a necháme ztuhnout. Koláč nakrájíme na kousky a podle chuti je posypeme moučkovým cukrem.